De drie films die je volgens Ward Verrijcken deze week moet zien

Onze filmreporter Ward Verrijcken stipt een Belgische film en twee Amerikaanse producties aan uit het filmaanbod van deze week. "De debuutfilm van Nathalie Teirlinck, "Le passé devant nous", is als een liefdesbrief aan Brussel. Van Teirlinck gaan we nog veel horen. "American honey" is een sterk vertolkt coming of age-verhaal en "The Lego Batman movie" is zeker een gezinsuitstap waard", oodeelt Verrijcken.

Le passé devant nous (Bel)

regie Nathalie Teirlinck
met Evelyne Brochu, Adonis Danieletto, Guillaume Duhesme, Eriq Ebouaney, Zuri François, Johan Leysen, Roman Malempré, Véronique Seghers

We beginnen met de Belgische film “Le passé devant nous”. Dat is het langspeelfilmdebuut van Nathalie Teirlinck, een naam om te onthouden.

Teirlinck vertelt het verhaal van de luxeprostituee Alice. Wanneer haar ex onverwacht overlijdt, moet Alice zich plots bezighouden met haar kindje waar ze eigenlijk nooit naar heeft omgekeken. "Le passé devant nous" is een heel integere film met een onderwerp dat vaak nog taboe is. Het gaat over een moeder die absoluut geen moeder wil zijn.

De film werd opgenomen in de winter van 2015 in de weken dat Brussel in lockdown ging na de aanslagen in Parijs. De regisseur heeft andere locaties moeten zoeken waar ze mocht filmen van de Brusselse politie. Dat is haar wonderwel gelukt. De film is een liefdesbrief aan Brussel, zou je kunnen zeggen.

American honey (VS)

regie Andrea Arnold
met Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes, Crystal Ice, Veronica Ezell, Chad Cox, Garry Howell, Isaiah Stone

Nog een film met een straffe vrouw achter de camera, en in dit geval is dat Andrea Arnold, is “American honey”. Die film werd beloond met de prijs van de jury op het jongste Filmfestival van Cannes.

“American honey” is het verhaal van Star, een jong meisje dat aan haar ellendige bestaan ontsnapt wanneer ze de charismatische Jake leert kennen. Die rol wordt vertolkt door Shia LaBeouf.

Samen met Jake en zijn vrienden gaat ze deur aan deur tijdschriftenabonnementen verkopen en dat dwars doorheen Amerika. Op die manier leert ze de duistere kanten van de Amerikaanse maatschappij, maar ook de duistere kanten van de liefde kennen.

“American honey” is een nogal lang uitgesponnen coming of age-verhaal van bijna drie uur lang. Maar de film is wel heel mooi gefotografeerd en vorm gegeven en heel sterf vertolkt door de jonge cast.

The Lego Batman movie (VS)

regie Chris McKay
met Jenny Slate, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Jonah Hill, Rosario Dawson, Jemaine Clement, Zoë Kravitz, Zach Galifianakis, Michael Cera

De grote blockbuster van deze week is zonder enige twijfel “The Lego Batman movie”. Dat is het vervolg op “The Lego movie”, een heel succesvolle animatiefilm van enkele jaren geleden. In die film was het zwaarmoedige Batmanfiguurtje de grote publiekslieveling. Aan hem is de hele sequel gewijd.

Batman is in deze film een ijdel, maar ook heel eenzaam mannetje. Wanneer Gotham City overspoeld wordt door slechteriken, aangevoerd door The Joker, moet Batman voor het eerst in zijn leven samenwerken met anderen.

Daarbij is onder anderen een heel grappig Robinfiguurtje, een weesjongetje dat heel erg naar Batman opkijkt. Ikzelf vond deze animatiefilm nogal overbevolkt en hysterisch, maar ik heb drie petekinderen meegenomen naar de première en die waren helemaal in de wolken. "The Lego Batman movie" wordt geheid een heel populaire gezinsuitstap.

Meest gelezen