De Queen 65 jaar op de troon, maar business as usual

De Britse koningin Elizabeth II (90) heeft vandaag iets te vieren: ze regeert precies 65 jaar en is daarmee de eerste Britse monarche die een saffieren jubileum haalt. Alhoewel "vieren" een groot woord is. Buiten enkele kanonschoten staat er niets gepland voor de Queen. Het is vandaag immers de sterfdag van haar vader, koning George VI.
Elizabeth (links onder) bij de kroning van haar geliefde vader.

Koning George overleed op 6 februari 1952 in zijn slaap in Sandringham House in Norfolk, het landgoed waar de Queen jaarlijks haar kerstvakantie doorbrengt. George leed al een tijdje aan longkanker. Hij werd 56 jaar.

Zijn oudste dochter Elizabeth (Alexandra Mary) was op dat moment op officieel bezoek in Kenia met haar man, prins Philip. Elizabeth nam sinds 1947 steeds meer koninklijke opdrachten van George over, omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Toen haar vader stierf, moest ze halsoverkop naar Londen terugkeren. Elizabeth -amper 25- besteeg automatisch de troon. Pas een jaar later, in juni 1953, werd Elizabeth ook gekroond in Westminster Abbey.

Elizabeth klopte haar betovergrootmoeder al

In september 2015 brak koningin Elizabeth al het record van langst regerende Britse vorst. De Queen klopte haar betovergrootmoeder, koningin Victoria, die maar liefst 63 jaar en 7 maanden op de troon zat. Victoria werd koningin op 20 juni 1837 (de kroning vond op 28 juni 1838 plaats) en bleef aan tot haar dood op 22 januari 1901. In totaal goed voor een regeerperiode van 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten. Elizabeth zelf werd koningin op 6 februari 1952 (de kroning vond op 2 juni 1953 plaats) en zit nog steeds op de troon.

Bloemen en saluutschoten

De Queen zelf zal vandaag niet vieren. Het gaat immers om de sterfdatum van haar geliefde vader. Er staan alvast geen activiteiten op de agenda. Gisteren woonde ze nog de kerkdienst op Sandringham bij en kreeg van een kind een ruiker bloemen. 

In Green Park en aan de Tower in Londen zullen wél saluutschoten worden gelost om bij de mijlpaal stil te staan. De Koninklijke Munt brengt dan weer een speciale reeks munten uit met de beeltenis van de Queen.

Eind november volgt dan opnieuw een jubileum voor Elizabeth. Ze is 70 jaar getrouwd met Philip. Het geheim van hun huwelijk? Absoluut hun humor, volgens schoondochter Sophie Rhys-Jones.

De Queen in cijfers, van 7 pausen tot 30 honden:

Meest gelezen