Dodental aan onbewaakte spoorwegen daalt

Vorig jaar zijn er 45 ongevallen aan onbewaakte spoorwegen gebeurd, waarbij vier mensen om het leven gekomen zijn. In 2015 vielen er nog elf doden te betreuren aan onbewaakte overwegen. Het aantal ongevallen is wel gelijk gebleven.

Wat opvalt, is dat vooral buurtbewoners onvoorzichtig zijn, zegt Frederik Petit van Infrabel. "70 procent van de ongevallen gebeurt met buurtbewoners uit dezelfde of omringende gemeente. Dat heeft te maken met een valse veiligheidsgedachte. Ze denken dat ze de situatie kennen."

Petit vervolgt: "Ongeveer 90 procent van de ongevallen gebeurt met voertuigen, meer mannen dan vrouw zijn betrokken en er gebeuren meer ongevallen tijdens de spitsuren."

In ons land zijn er ruim 1.500 onbewaakte overwegen. Ondanks heel wat infrastructuurmaatregelen en sensibiliseringsacties daalt het aantal ongevallen aan overwegen niet drastisch. Het jaarlijkse gemiddelde over de jongste tien jaar bedraagt 51.

Nochtans doet Infrabel heel wat inspanningen om overwegen veiliger te maken. Sinds 2005 zijn er zelfs 300 overwegen afgeschaft. "Waar het kan, wil Infrabel zoveel mogelijk overwegen vervangen door een brug, tunnel, parallelweg of fietspad", aldus de beheerder. Op plaatsen waar de overweg niet kan worden afgeschaft, investeert Infrabel in de vernieuwing, aanpassing en het onderhoud ervan.

Vorig jaar werd nog 33 miljoen euro geïnvesteerd in de veiligheid aan overwegen. In het voorjaar zal Infrabel nog een nieuwe sensibiliseringscampagne lanceren in de haven van Antwerpen. Daar gebeurden 15 ongevallen.

Meest gelezen