E40-parkings Mannekensvere en Drongen 's nachts dicht voor vrachtwagens

De parkings langs de E40 in Mannekensvere en Drongen zijn voortaan 's nachts gesloten voor vrachtwagens. Met die maatregel wil de Vlaamse regering het probleem met de transitmigranten aanpakken. De transportfederatie noemt de beslissing "ongelukkig".
Foto Kurt bvba
(Archieffoto)

De problematiek rond transitmigranten is niet nieuw. Vooral sinds de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais proberen mensen zonder papieren - vooral 's nachts - op snelwegparkings in een vrachtwagen te klimmen in de hoop zo de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

De Vlaamse regering komt nu met een "totaalplan" om die problematiek tegen te gaan. Concreet zullen een deel van de parkings worden bestemd voor langparkeren - en om te overnachten - en een deel enkel voor kortparkeren. De parkings voor langparkeren worden optimaal beveiligd met hekkens en camera's, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). 

"De parking van Groot-Bijgaarden zal worden opengesteld voor langparkeren in veilige omstandigheden", legt Weyts uit. "De parking van Wetteren zal vanaf maandagavond 18 uur gratis zijn voor chauffeurs die er willen overnachten. Zo krijgen chauffeurs een betrouwbare uitwijkmogelijkheid voor de parking van Drongen, die 's nachts gesloten wordt en enkel overdag bewaakt wordt door een privé-firma. Op de parking van Jabbeke is er tot de opening van de parking in Westkerke nog nachtbewaking voor veilig langparkeren. De parking van Mannekensvere wordt enkel nog bestemd voor kortparkeren en wordt 's nachts gesloten. De parking van Westkerke opent begin mei als een beveiligde plek voor langparkeren. Later dit jaar wordt trouwens ook de parking van Kalken, langs de E17, opengesteld voor langparkeren."

Kurt Desplenter

Transportsector

Het plan kwam tot stand in samenspraak met de transportsector, politie, gouverneurs, burgemeesters van betrokken gemeenten en concessionarissen. De transportfederaties Febetra, UPTR en TLV betreuren de nachtelijke sluiting van de parkings in Drongen en Mannekensvere. De federaties vrezen impact op de verkeersveiligheid mocht de resterende capaciteit niet volstaan, want er verdwijnen 39 parkeerplaatsen. Ze wijzen erop dat vrachtwagenchauffeurs een kilometerheffing betalen en daarvoor voldoende en veilige parkings verwachten.

De transporteurs zijn wel tevreden dat de parking van Wetteren ter compensatie gratis wordt en dat chauffeurs op alle parkings hun rijtijdonderbreking mogen blijven nemen.

Meest gelezen