Eigenbelang nekt eerste slachtoffer van "De mol"

Het nieuwe seizoen van "De mol" is uit de startblokken geschoten. Zoals verwacht heeft niet elke kandidaat de eerste aflevering overleefd. Spoiler alert!

Na weken vol teasers en anticipatie heeft Vier vanavond de eerste aflevering van het nieuwe en inmiddels vijfde seizoen van "De mol" uitgezonden. Vorig jaar zochten de kandidaten nog in Argentinië naar de saboteur in hun midden, dit jaar doen ze dat in Zuid-Afrika.

De aflevering begon meteen met flink wat suspense. De programmamakers hadden immers 11 kandidaten geselecteerd in plaats van de gebruikelijke 10. Nog voor ze op het vliegtuig stapten, moesten ze een eerste proef uitvoeren om te bepalen of ze met 11 dan wel met 10 richting Zuid-Afrika zouden vertrekken.

Drukknop

Bij die eerste proef zaten alle 11 kandidaten elk in een eigen wagen met daarin een drukknop. Als geen enkele kandidaat die binnen de tijdsspanne van 1 minuut indrukte, zouden alle 11 kandidaten mogen vertrekken en wonnen ze meteen geld. Deden 1 of meerdere kandidaten dat wel, dan waren de 5 eerste "drukkers" zeker van een plaats op het vliegtuig. De groep zou dan wel geen geld op de rekening bijschrijven én iemand zou moeten thuisblijven.

Na kort overleg kozen uiteindelijk 6 kandidaten voor het eigenbelang en drukten ze hun knop in. De 5 snelsten onder hen mochten het vliegtuig op. De overige 6 kandidaten "vochten" vervolgens om de 5 overgebleven plaatsen door zo snel mogelijk het beroep te raden van de kandidaat die telkens als laatste het vliegtuig was opgestapt. 

Hoewel Hans (kleine foto) in de eerste fase van de proef voor de groep had gekozen en zijn knop niet had ingedrukt, bleek hij uiteindelijk de pineut die moest thuisblijven. De professor in de farmaceutische wetenschappen was genekt door het eigenbelang van de "drukkers".

Vertrouwensproef

Eenmaal in Zuid-Afrika kregen de 10 overgebleven kandidaten opnieuw verschillende proeven voorgeschoteld. Zo moesten ze onder meer in duo's binnen de tijd een estafettetocht door een bar landschap en onder een loden zon lopen. Een andere uitdaging was een vertrouwensproef waarbij de kandidaten zich geblinddoekt en wederom in duo's achterover moesten laten vallen zonder te weten of ze aan een touw in het ijle zouden terechtkomen, dan wel zacht op een matras zouden landen.

Opmerkelijk: de kandidaten wisten deze proeven tot een goed einde te brengen. Dat neemt niet weg dat bij de eliminatie student lichamelijke opvoeding Jess(ica) (kleine foto) als tweede kandidaat haar koffers moest pakken. Of hoe "De mol" in deze eerste aflevering al meteen twee slachtoffers eiste.

Coup de théâtre

De epiloog was goed voor een coup de théâtre: afvaller Hans kwam plots terug in beeld. Krijgt hij volgende week een nieuwe kans als kandidaat? Een opvallend fragment eerder in de aflevering, krijgt in dit licht plots een andere betekenis. Op weg naar de eerste proef luisterden enkele kandidaten in de wagen naar hun favoriete nummers. Plots weerklonk "Arrividerci Hans" van Laura Lynn door de boxen terwijl niemand dat nummer graag leek te horen. Toeval of niet?

Meest gelezen