Gepensioneerden voordelig laten bijklussen in horeca? CD&V en N-VA staan niet te springen

Mensen die met pensioen zijn, moeten voordelig kunnen werken in de horeca. Het is een idee van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD), zo schrijft Het Laatste Nieuws. In de horeca kan je al werken met het systeem van flexi-jobs, maar dan moet je al een andere baan hebben, en die hebben gepensioneerden dus niet. CD&V en N-VA staan niet te springen voor het voorstel.

"We zien dat er vandaag heel wat mensen zijn die eens ze gepensioneerd zijn, toch nog een centje willen bijverdienen. Maar dat bijklussen, levert hen momenteel helaas niet veel op. We zien dat de horeca heel hard vragende partij is om de mensen flexibel te kunnen inzetten. We zien dus een match en we willen die flexi-jobs uitbreiden richting gepensioneerden", aldus De Backer. "Voor die paar uur die ze momenteel bijklussen, betalen gepensioneerden de volle pot aan belastingen en sociale bijdragen. Ze hebben die bijdragen tijdens hun beroepscarrière al geleverd."

De staatssecretaris tegen sociale fraude wil met de maatregel vooral het zwartwerk bij ouderen terugschroeven. Hij komt met dit voorstel ongeveer één jaar na de invoering van de witte kassa. De flexi-jobs maken deel uit van het pakket maatregelen om de gevolgen van de witte kassa voor de sector te verzachten. Zo wil hij ook dat horeca-uitbaters voortaan geen motivatie meer moeten geven als ze gebruikmaken van de fiscaal en sociaal gunstige overurenregeling. De RSZ-korting die ze krijgen voor de eerste vijf werknemers, zou ook automatisch worden toegekend. Nu moeten uitbaters die nog aanvragen.

De Backer beperkt zijn voorstel voorlopig ook tot de horeca, omdat het systeem van de flexi-jobs alleen daar al bestaat. Maar Open VLD is er voorstander van om het systeem uit te breiden naar andere sectoren. Regeringspartner CD&V is momenteel al een koele minnaar van de regeling.

CD&V: "Voorlopig geen uitbreiding flexi-jobs"

CD&V wil voorlopig geen uitbreiding van de flexi-jobs in de horeca. De partij wil eerst een grondige analyse van de flexi-jobs zoals die vorig jaar ingevoerd werden. 

"Vooraleer er nu sprake kan zijn om aan de voorwaarden te sleutelen of uit te bereiden, is het de afspraak dat we alles ten gronde gaan evalueren. Dat is nog niet gebeurd. Ik lees in de krant "20.000 flexi-jobbers". De vraag is: welke flexi-jobbers zijn dat? Is dat een uur per week? Hoe is de evolutie van de arbeidscontracten? Zijn er mensen die van een voltijdse naar een 4/5e job zijn overgegaan?", vertelt Kamerlid Stefaan Vercamer aan VRT Nieuws.

Ook N-VA gaat niet akkoord met het voorstel van De Backer. Volgens de partij zijn er betere alternatieven, waaronder een versoepeling van de overuren in de horeca. Bovendien waarschuwt N-VA voor de pensioenval. Volgens kamerlid Zuhal Demir bestaat het gevaar dat gepensioneerden bruto wel iets verdienen, maar er netto niet op vooruitgaan. "We moeten waakzaam zijn voor een versterking van de fiscale pensioenval bij een uitbreiding van de flexi-jobs naar gepensioneerden."

Horeca Vlaanderen: "Meer 60-plussers in de horeca"

Horeca Vlaanderen is dan weer wel tevreden met het voorstel om gepensioneerden te laten bijklussen in de horeca. Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen benadrukt dat het aantal 60-plussers in de horeca stijgt.

"We zien dat in 2015 alleen al meer dan 4.700 gepensioneerden of 60-plussers in de horeca actief zijn, een enorme stijging in vergelijking met tien jaar geleden. Er zijn heel wat oudere mensen die komen verdienen of bijverdienen in de horeca.

Wat zijn flexi-jobs?

Flexi-jobs zijn banen onder een fiscaal gunstig regime, gericht op mensen die een cent willen bijverdienen. De werknemer betaalt geen belastingen op zijn inkomsten hieruit, de werkgever betaalt 25% RSZ-bijdragen. Voorlopig zijn flexi-jobs nog niet wijdverspreid: het systeem bestaat nu alleen in de horeca. Bovendien kunnen enkel mensen die al minstens vier vijfden werken hierop intekenen. Momenteel zijn er al duizenden mensen via het systeem aan de slag.

Meest gelezen