Gerechtelijk onderzoek geopend naar dodelijke brand in Schaarbeek

Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de brand waarbij op 17 januari een 37-jarige vrouw en haar ongeboren kind om het leven zijn gekomen. Dat meldt het Brusselse parket. Eerder had het parket laten verstaan dat de brand "een accidentele oorzaak" had, maar nu wordt toch een onderzoek geopend naar de eigenaar van het gebouw, de Schaarbeekse Haard, om te controleren of alle veiligheidsvoorschriften werden nageleefd.

De brand in de Fernand Séverinstraat in Schaarbeek brak op 17 januari omstreeks 06.15 uur uit. De brandweer, de politie en andere hulpdiensten waren onmiddellijk ter plaatse, en konden de vader van het gezin en zijn dochter uit het appartement bevrijden. Zij werden relatief lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De moeder van het gezin, die zwanger was, werd door de hulpdiensten achteraan het gebouw gevonden, beneden aan het raam van het appartement. Zij en haar ongeboren kind konden niet worden gered. Twee andere kinderen van het gezin, een jongen en een meisje, werden overgebracht naar het brandwondencentrum van het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek, waar ze nog steeds verblijven.

Onvrijwillige doodslag?

Uit het onderzoek van de branddeskundige bleek dat de brand ontstaan was in een appartement van de derde verdieping en dat het om een accidentele brand gaat met een elektrische oorsprong. Maar het parket opent nu toch een gerechtelijk onderzoek.

"Aangezien er toch een dodelijk slachtoffer en verschillende gewonden gevallen zijn, vonden we het nuttig en nodig om een onderzoeksrechter aan te stellen voor onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Het is de bedoeling om na te gaan of alle wettelijke verplichtingen inzake brandveiligheid werden nageleefd."

Meest gelezen