Israël keurt omstreden kolonistenwet goed

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft een erg controversiële wet goedgekeurd die duizenden illegale woningen van joodse kolonisten op privaat Palestijns grondgebied "legaliseert". Volgens het internationale recht zijn alle nederzettingen op bezet Palestijns gebied nochtans illegaal.

De wet werd in derde en laatste lezing door 60 van de 120 parlementsleden goedgekeurd. 52 parlementariërs stemden tegen en de 8 anderen, onder wie premier Benjamin Netanyahu, waren afwezig.

Volgens het internationale recht zijn alle nederzettingen op bezet Palestijns gebied illegaal. De pas gestemde wet gaat over zowat 4.000 woningen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Die worden met terugwerkende kracht gelegaliseerd, hoewel zij wederrechtelijk op private Palestijnse grond waren gebouwd. De wet voorziet dat de rechtmatige eigenaars "een schadevergoeding" krijgen. De wet kan nog tegengehouden worden door de hoogste Israëlische rechtbank.

Grondwettelijk?

De Israëlische procureur-generaal, Avichai Mandelblit, had voor de stemming aangekondigd dat hij de wet niet zou verdedigen voor die rechtbank, omdat ze ongrondwettelijk zou zijn.

De speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, waarschuwde op zijn beurt voor de stemming dat de goedkeuring van de wet verregaande juridische gevolgen zou hebben voor Israël, en de kans op vrede tussen Israël en de Palestijnen aanzienlijk zou doen dalen.

Aanvankelijk werd de wet voorgesteld als een manier om de bewoners van de buitenpost Amona te redden. Dat is de nederzetting die vorige week op werd ontruimd, omdat ze volgens de Israëlische wet illegaal was. Amona werd later geschrapt uit het wetsvoorstel, omdat het makkelijker door het parlement te krijgen.

"Verbolgen"

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO reageert verbolgen op de goedkeuring van de nieuwe wet, en noemt dit "legaliseren van diefstal". "De wet is het bewijs van de wil van de Israëlische regering om elke kans op een politieke oplossing te vernietigen", aldus de PLO, die de kolonisatiepolitiek van Israël een obstakel voor de vrede en de tweestatenoplossing noemde.

Meest gelezen