Magnette pleit na de brexit voor polxit, hongarexit, roemexit en bulgxit

Hoewel Paul Magnette (PS) ten strijde trekt tegen het "liberaal-conservatieve" Europa en zich afvraagt of hij niet de eerste socialistische euroscepticus is, is en blijft hij een overtuigd Europeaan. "Maar", vertelt hij aan l'Echo: "Europa is uit elkaar aan het vallen". Hij vermoedt dan ook dat de brexit gevolgd zal worden door "een polxit, een hongarexit, een roemexit en een bulgxit", een wenselijke evolutie volgens hem.

Waals minister-president Paul Magnette (PS) is kritisch voor Europa. "Wie gelooft nog in Europa vandaag? Europa is uit elkaar aan het vallen. Het is als een schoorsteenbrand, lange tijd onzichtbaar, maar op een bepaald moment zien we het toch. En de brexit is hier het eerste symbool van." Dat vertelt hij in een interview in L'Echo.

Toch hoopt hij op een harde, maar evenwichtige onderhandeling met Londen. Een onderhandeling waar landen als Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, maar misschien ook Denemarken en Zweden een voorbeeld aan kunnen nemen. Want Magnette is ervan overtuigd dat de brexit gevolgd zal worden door een "polxit, een hongarexit, een roemexit, een bulgxit".

Al die exits zijn ook wenselijk volgens hem om de interne concurrentie wat te temperen. Hij verwerpt wel een van de antwoorden op de brexit, namelijk de belofte om een defensie-Europa te relanceren. "Zonder de Britten is Frankrijk de verdediging van Europa", klinkt het ironisch. "Ik geloof meer in partnerovereenkomsten met de Maghreblanden en in de toekomst met Afrikaanse landen dan in een Europa van defensie."

Liberaal-conservatieven zijn verantwoordelijk

De verantwoordelijken voor het uiteenvallen van Europa volgens Magnette? De liberaal-conservatieven en vooral hun Six Pack-maatregelen, die volgens Magnette "de dood van Europa" betekenen."De Six Pack heeft de koopkracht van de West-Europese middenklasse gecomprimeerd, heeft de recessie verlengd en de ongelijkheid vergroot."

"Merkel is logisch geweest, zij heeft de belangen van Duitsland verdedigd. Het zijn diegenen die niet tegen haar ingegaan zijn die verantwoordelijk zijn: José-Manuel Barroso en Herman Van Romuy in de eerste plaats. En daarna François Hollande, die niets verbeterd heeft toen hij beloofde het akkoord te heronderhandelen."

Ook voor Guy Verhofstadt heeft Magnette weinig lovende woorden. Hij draait alles terug. Iets dat kenmerkend is voor mensen die de maatschappij niet kennen. Zeggen dat we de instellingen zullen veranderen om de wereld te veranderen, werkt niet: het is de maatschappij die beweegt."

Eigen programma

Magnette, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij in de toekomst een rol wil spelen op Europees niveau, heeft hoe dan ook zijn eigen programma. Hij wil een einde maken aan de sociale en fiscale deregulatie, die de euro heeft uitgelokt onder de monetaristische logica van Duitsland. 

Hij wil eveneens de onderhandelingen van multilaterale en bilaterale akkoorden stoppen ten voordele van pure handelsovereenkomsten, zich inspannen voor energie-onafhankelijke programma's en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ook wil hij de staatsschuld deels bundelen en een groot investeringsplan uitwerken à la "een Junckerplan maal 100".

Meest gelezen