Moordenaar Pim Fortuyn moet niet terug naar de gevangenis

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft niet terug naar de gevangenis. Het Openbaar Ministerie had verzocht hem weer voor een jaar vast te zetten, omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn 18 jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich elke drie weken bij de reclassering moet melden, iets wat hij volgens het Openbaar Ministerie naliet te doen. De reclassering zou zijn werk ook niet goed kunnen uitoefenen, omdat Van der Graaf niet of nauwelijks antwoordt op vragen van zijn begeleiders.

Maar volgens Van der Graaf doet justitie er alles aan om hem fouten te laten maken. "Ze zoeken een stok om mee te slaan", klonk het tijdens de zitting bij Van der Graaf. Hij wijst op zijn weinig communicatieve karakter om te verdedigen dat hij te beperkt antwoordt. Hij wantrouwt naar eigen zeggen overheidsinstellingen.

Maar de rechtbank in Amsterdam heeft nu geoordeeld dat hij zich wel degelijk gehouden heeft aan de meldplicht bij de reclassering. Van der Graaf hoeft dus niet opnieuw de cel in. Hij noch zijn advocaat waren aanwezig bij de uitspraak.

Wie is Volkert van der Graaf?

Op 6 mei 2002 schoot Volkert van der Graaf politicus Pim Fortuyn dood op een parking in Hilversum, negen dagen voor de parlementsverkiezingen. Er was een grote overwinning voorspeld voor Fortuyn en zijn partij LPF. Onmiddellijk na de aanslag werd van der Graaf opgepakt als moordenaar. Zijn motief? Angst dat Fortuyn geen oog zou hebben voor de zwakkeren in de maatschappij.

In 2003 werd Van der Graaf veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn. In 2014, nadat Fortuyn twee derde van zijn straf uitgezeten had, werd hij onder strenge voorwaarden vervroegd vrijgelaten. 

Meest gelezen