Staat u in de "frustrerendste" file van Vlaanderen en Brussel?

In de week van 13 tot 17 februari focust Radio 1 op de mobiliteitsproblemen in Vlaanderen en Brussel. "We willen met de luisteraars naar oplossingen zoeken voor het fileprobleem", zegt Hajo Beeckman. Op Radio1.be kunnen de luisteraars hun stem uitbrengen op de meest frustrerende file in Vlaanderen in de "Stop 30".

Radio 1 focust volgende week in verschillende programma's op de mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen en Brussel. "Op Radio 1 hebben we het in de nieuwsbulletins vooral over de dagelijkse files op de snelwegen, maar de meeste tijd verlies je vooral op de lokale wegen en gewestwegen", legt verkeersanker Hajo Beeckman uit in "De ochtend".

"Filetijd wordt uitgedrukt in voertuigverliesuren. Dat is de tijd die alle voertuigen samen per dag doorbrengen in de file. Volgens de Vlaamse overheid zijn dat er ongeveer 125.000 per werkdag, maar dat zijn enkel cijfers voor de snelwegen. Verkeersdeskundigen nemen aan dat het totaal aantal voertuigverliesuren een veelvoud daarvan is", aldus Beeckman.

Het gaat niet alleen over problemen voor pendelaars, maar over het dagelijks verkeer van mensen die hun boodschappen doen of thuisverplegers die zich verplaatsen naar hun volgende patiënt.

"We hebben met ons team een bevraging bij de Vlaming gedaan om een zicht te krijgen op ons gedrag en onze gewoontes in de file. In de uitzending van "De ochtend", "Hautekiet" en "De wereld vandaag" gaan we de resultaten van de bevraging voorstellen en mogelijke oplossingen zoeken. We willen de luisteraars inspireren om na te denken over hun mobiliteit", aldus Beeckman.

Radio1.be is ook gestart met de poll "Stop 30". De luisteraars kunnen stemmen op de file die hij of zij het meest frustrerend vindt. Een potentiële hitlijst staat online, maar de luisteraars kunnen ook zelf suggesties doen. De nummer 1 van de "Stop 30" zal op vrijdag 17 februari worden gelauwerd met een speciale live-uitzending vanop die locatie.

Meest gelezen