Turtelboom: "Er is met geen woord over ontslag gerept aan de keukentafel"

Met geen woord is er thuis over gesproken en dat deed haar goed. Het is een stralende Annemie Turtelboom die in "Van Gils & Gasten" terugblikt op de moeilijke periode van haar ontslag vorig jaar. "Ik heb mijn leven terug en wil nu vooral vooruit kijken."

Het was eind april vorig jaar toen Turtelboom vrij plots haar ontslag aankondigde als Vlaams minister van Energie. De energieheffing - die al lang de bijnaam "Turteltaks" had meegekregen - was zo aan haar gelinkt dat ze geen andere oplossing zag. Steun van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten kreeg ze ook nog amper tot niet.

In "Van Gils & Gasten" ziet Turtelboom de beelden van haar korte persmededeling terug. Voor het eerst, want meteen na haar ontslag nam ze twee duidelijke beslissingen. "Ten eerste mocht er aan de keukentafel niet over worden gesproken. Dat was hard, want iedereen zat met vragen. Maar ik wilde niet dat mijn kinderen over vijf jaar zeiden dat "die periode met ons mama toch moeilijk was". Ten tweede heb ik een maand lang niets van nieuws gevolgd."

De avond na haar ontslag bleef de voormalige minister alvast niet bij de pakken zitten. "Ik ben gaan eten met vrienden en familie en eigenlijk is daar met geen woord over gesproken. De maandag na het ontslag (dat op vrijdag was, nvdr.) ben ik gaan wandelen op de Meir. Iemand vroeg mij hoe lang het geleden was dat ik dat kon doen. Toen besefte ik dat dat acht jaar moet zijn. Ik heb mijn leven terug."

Geen grote analyses

Grote analyses over de maanden die aan haar ontslag vooraf gingen, heeft ze niet gemaakt. "Je geraakt daarmee niet vooruit", zegt Turtelboom, die verwijst naar het schilderij dat achter haar hing bij de aankondiging van haar ontslag. Daarop stond "C'est le courage qui compte", een verwijzing naar de uitspraak van Winston Churchill: "Succes is niet eeuwig en falen niet fataal. Wat telt, is de moed om door te gaan."

Turtelboom zit nu weer in het parlement, waarmee ze naar eigen zeggen "terug naar de essentie van politiek" gaat. Schrik om weer te moeten samenwerken met collega's die haar lieten vallen, heeft ze niet. Met voorzitster Gwendolyn Rutten is er naar eigen zeggen wel een deuk, maar professioneel lukt samenwerken nog aardig. "Ik ben 49 jaar en ik heb nog niemand waarmee ik geen koffie meer kan gaan drinken. Het is niet omdat je een deuk hebt, dat die niet kan worden hersteld."

Bekijk het volledige gesprek uit "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen