Vandeurzen wil kwetsbare jongeren sneller begeleiden naar geestelijke gezondheidzorg

Minister van Welzijn Jo vandeurzen (CD&V) heeft een plan geestelijke gezondheid klaar. Een van de speerpunten daarin is het tijdig opsporen van psychiatrische stoornissen bij jongeren tussen 16 en 35, schrijft De Standaard. Vooral die leeftijdscategorie moet goed worden opgevolgd en - indien nodig - worden begeleid naar de geestelijke gezondheidszorg.
Stockfoto

Vandeurzen wil specifiek de groep jongeren de juiste pyschiatrische hulp en zorg kunnen bieden indien nodig. Nu al bestaan er zogenoemde "vroege detectie- en interventieteams" (VDIP) die zich richten op 16- tot 35-jarigen zonder voorgeschiedenis in de geestelijke gezondheidszorg van wie de omgeving toch vermoedt dat er psychisch iets aan de hand is.

"Dit lijkt me een beproefde methode om snel en goed te interveniëren waar nodig. 75% van alle psychische problemen ontstaat voor iemands 25e verjaardag. En ongeveer de helft van de pychische stoornissen bij volwassenen is ontstaan voor hun 14e", zegt Vandeurzen. "We hebben er dus alle belang bij om zo snel en adequaat mogelijk te reageren. Als je er snel bij bent, dan kan je samen met iemands naaste omgeving het probleem aanpakken."

Minister Vandeurzen trekt voor zijn actieplan twee miljoen euro uit. 600.000 euro daarvan gaat naar de VDIP-teams, die hun budget met 60% verhoogd zien.

Meest gelezen