Vijf Belgen in de running voor Libris Literatuur Prijs 2017

De Belgische schrijvers Lize Spit, Herman Brusselmans, Stefan Hertmans, Jan Lauwereyns en Jeroen Olyslaegers staan op de longlist van achttien auteurs voor de Libris Literatuur Prijs. Op 20 maart worden de zes auteurs bekendgemaakt die op de shortlist staan van de prestigieuze literaire onderscheiding.

Lize Spit en Herman Brusselmans zijn twee opmerkelijke namen op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2017. Het literaire debuut van Lize Spit, "Het smelt", was een van de bestsellers van het voorbije jaar.

Herman Brusselmans was de voorbije decennia niet te bespeuren in de long- en shortlist voor de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Hij staat nu op de longlist van de Libris Literatuur Prijs met zijn roman "De fouten".

De andere Belgische genomineerden voor de Libris Literatuurprijs zijn Stefan Hertmans ("De bekeerlinge"), Jan Lauwereyns ("Iets in ons boog diep") en Jeroen Olyslaegers ("Wil").

In totaal staan achttien auteurs op de longlist. De Nederlandse kanshebbers zijn Walter van den Berg ("Schuld"), Hanna Bervoets ("Ivanov"), Alfred Birney ("De tolk van Java"), Arnon Grunberg ("Moedervlekken"), A.F.Th. van der Heijden ("Kwaadschiks"), Auke Hulst ("En ik herinner me Titus Broederland"), Eva Meijer ("Het vogelhuis"), Marja Pruis ("Zachte riten"), Simone van Saarloos ("De vrouw die"), Allard Schröder ("Sebastiaans neus"), Herman Stevens ("De onzichtbare vrouw"), Anton Valens "Het compostcirculatieplan" en Christiaan Weijts ("Het valse seizoen").

De Libris Literatuur Prijs is in totaal goed voor 65.000 euro. De zes auteurs die de shortlist halen op 20 maart krijgen elk 2.500 euro. Op 8 mei wordt de laureaat van de literaire onderscheiding bekendgemaakt. Die krijgt 50.000 euro. Vorig jaar won Connie Palmen de Libris Literatuur Prijs met "Jij zegt het".

Meest gelezen