Voorzitter Britse Lagerhuis wil niet dat Trump parlement toespreekt

Als het van Speaker John Bercow afhangt, dan zal de Amerikaanse president Donald J. Trump tijdens zijn bezoek later dit jaar aan het Verenigd Koninkrijk, geen toespraak geven in het Britse parlement. "De leden van het Hoger- en Lagerhuis toespreken is een eer die je moet verdienen, geen automatisch recht", aldus Bercow. De uitspraak is opmerkelijk want de voorzitter van het Britse Lagerhuis dient zich te allen tijde boven het dagelijkse politieke gekrakeel te houden.

Volgens Bercow was hij ook al voor Trumps omstreden inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners uit zeven overwegend moslimlanden tegen diens bezoek. "Nu ben ik alleen nog meer overtuigd."

"Groot-Brittannië hecht waarde aan zijn relatie met de Verenigde Staten", zei Bercow, "maar ons verzet tegen racisme en seksisme en onze steun voor de gelijkheid voor de wet en een onafhankelijke rechtsspraak vormen belangrijke bezwaren." De uitlating van de Speaker werd bij de leden van de Schotse nationalistische partij SNP op applaus onthaald. Bercow is een van de drie mensen die beslist over toespraken door hooggeplaatste buitenlandse bezoekers.

Pijnlijk voor Trump - die niet afkerig is van enige "pump and circumstance" is dat zowel zijn voorganger Barack Obama als de president waar hij zichzelf zo graag mee vergelijkt - Ronald Reagan -destijds wel uitgenodigd werden om tijdens hun staatsbezoek een toespraak te geven voor de Britse wetgevers en lords.

1,8 miljoen handtekeningen tegen Trump

De Britse premier Theresa May nodigde Trump eind vorige maand tijdens haar bezoek aan Washington uit voor een tegenbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de uitnodiging voor een staatsbezoek officieel uitgaat van de Britse koningin blijft May de uitnodiging verdedigen, ondanks haar kritiek op het Amerikaanse inreisverbod.

Een petitie tegen de komst van Trump telt intussen al 1,8 miljoen handtekeningen en in Londen werd er afgelopen weekend nog tegen betoogd. De petitie wordt later deze maand ook besproken in het Lagerhuis.

Kritiek van Farage

Bercow kan alvast op de goedkeuring rekenen van Labourleider Jeremy Corbyn. Hij roept om het staatsbezoek uit te stellen. En ook Tim Farron zei dat Trump "niet welkom" is.

Maar Nigel Farage, de voormalige leider van de eurosceptische partij UKIP en grote vriend van Trump, zei dat de voorzitter van het Lagerhuis "neutraal" diende te zijn."

Meest gelezen