Wilders fotoshopt oppositielid in foto van manifestatie ... tegen hem

In Nederland zijn de eurosceptische politicus Geert Wilders (PVV) en zijn linksliberale tegenstander Alexander Pechtold (D66) sinds vanmorgen in een stevig Twitterdebat verwikkeld. Aanleiding: een opvallende foto die Wilders de wereld in stuurde. Daarop lijkt het alsof Pechtold een pro-islamitische optocht ter ondersteuning van de sharia heeft bijgewoond, maar het beeld is gefotoshopt. Pechtold overweegt om juridische stappen te zetten.
Links de originele foto uit 2009, rechts de aangepaste versie.

Wilders opende de discussie rond de islamstandpunten van D66 vanmorgen met een opvallende foto. Hij beweert dat de Amsterdamse afdeling van de partij zich wil afsplitsen, als hun verkiezingsuitslag zou tegenvallen. Op de "foto" is Pechtold te zien tijdens een demonstratie van Hamas-sympathisanten die pleiten voor de invoering van de sharia.

De ware toedracht kwam al snel aan het licht, toen het beeld bij Pechtold zelf terechtkwam. Die gaf meteen aan dat de foto bewerkt werd. Het originele beeld is een foto van een protestmars, tegen nota bene Geert Wilders zelf.

De foto dateert van 2009 en werd genomen tijdens een manifestatie in Londen tegen het bezoek van Wilders aan het Verenigd Koninkrijk. Het campagneteam Wilders heeft het hoofd van een demonstrant op de eerste rij handig vervangen door het gezicht van Pechtold.

"Creatief knip- en plakwerk van Geert Wilders. Helaas waren de neonazi’s bij zijn manifestatie niet gefotoshopt”, tweette Pechtold laconiek.

Pechtold overweegt juridische stappen

Wie de foto bewerkt heeft, is niet duidelijk. Toch vindt Pechtold dat Wilders een grens overschreven heeft door de montagefoto te verspreiden. "Vaak kan ik wel lachen om mensen die creatief zijn met plaatjes op internet, maar deze keer niet" (...) "Ik ben niet van suiker, maar bij deze actie trek ik echt een streep."

De D66'er overweegt dan ook om juridische stappen te nemen tegen Wilders, zo meldt hij op zijn Facebookpagina. Hij vindt dat de foto mensen op verkeerde ideeën kan brengen. Enkele mensen hebben hem al vragen gesteld over de foto, zegt hij. Als die mensen niet doorhebben dat de foto nep is, dan weet je dat de groep mensen die dat denken in realiteit nog veel groter is, klinkt het nog.

Pechtold trok eerder al naar de rechter toen een PVV-lid hem met de dood bedreigde. De rechter gaf hem toen gelijk en veroordeelde de man tot vier weken cel.

"Manipulatie en ophitsing"

Nog volgens Pechtold wist Wilders heel goed dat hij een gefotoshopte foto verstuurde. "Als je goed kijkt, zie je dat er Engelse politieagenten op die foto staan. In deze tijden van fake-nieuws en een Amerikaanse president die alternatieve feiten verzint, vind ik deze manipulatie echt een vorm van ophitsing", aldus Pechtold in "De Volkskrant".

De liberaal krijgt alvast de steun van vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Die stelde in een reactie dat hij het met Pechtold eens is.

Wilders zelf lijkt zich echter niets aan te trekken van Pechtolds verontwaardiging. In een volgende tweet noemde hij hem doodleuk "een drama queen".

De originele foto uit 2009

Meest gelezen