Wordt de koninklijke tuin in Laken opengesteld voor het grote publiek?

Oppositiepartij Groen dient een resolutie in in het Brussels Parlement om de tuin van de koninklijke familie in Laken open te stellen. De partij wil dat de tuin een openbaar park wordt. Al jaren ijveren verschillende partijen daarvoor. Het Paleis wenst voorlopig niet te reageren op de kwestie.

Het Nieuwsblad bericht dat Groen morgen een resolutie indient. “Brussel heeft nood aan een groene ruimte en die is er”, zegt Groen-parlementslid Annemie Maes. Ze wijst naar het "inspirerende voorbeeld" in Oslo. "Daar maakt de Noorse koninklijke familie er geen probleem van om het mooie natuurdomein rond het paleis open te stellen."

De koninklijk tuin in Laken is 186 hectare groot (ruim 250 voetbalvelden) en volledig ommuurd met een 6 kilometer lange muur aan het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren. De tuin is voor 49% in handen van de Regie der Gebouwen (een departement van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, N-VA) en voor 51 procent in handen van de Koninklijke Schenking (dat departement valt onder minister van Financiën Johan Van Overtveldt, N-VA, en werkt autonoom).

Koning Filip en zijn gezin hebben het vruchtgebruik over de tuin. Ze gaan er vaak wandelen, of de koning jogt of speelt er voetbal met de kinderen. Alleen de koninklijke serres kunnen drie weken per jaar worden bezocht (tegen een kleine vergoeding). Het Paleis wil alvast niet reageren op de resolutie.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een partij met het idee komt om de koninklijke tuin open te stellen. In 2007 kwam Open VLD met het voorstel af, initiatiefnemers waren Brussels gemeenteraadslid Els Ampe en Vlaams parlementslid voor Brussel Sven Gatz. Julie Fiszman (PS-SP.A) kwam met het voorstel op de proppen in 2012. Zij zag een park én speeltuin zitten mits "un petit geste" van koning Albert toen. Een jaar later pleitte ook de N-VA ervoor.

Meest gelezen