Video player inladen...

Zo zag Lady Gaga's halftimeshow op de Super Bowl eruit

Sportliefhebbers zijn er vannacht vast voor wakker gebleven: de Super Bowl, de American Footballfinale die elk jaar honderden miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houdt. Dit jaar mocht popprinses Lady Gaga de belangrijke "halftimeshow" voor haar rekening nemen. Gaga trakteerde letterlijk op vuurwerk en - ondanks de afspraken daarover - was de politiek toch niet ver weg.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gaga opende haar optreden tijdens een van de best bekeken sportevenementen ter wereld vanuit de lucht. Als een echte superster zweefde ze vanuit de hoogste regionen van het Houston's NRG Stadium naar het opgestelde podium.

Lady Gaga was vorig jaar al te gast op de Super Bowl om het volkslied te zingen. Dit jaar mocht ze het hele pauzeconcert - 14 minuten om precies te zijn - voor haar rekening nemen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoewel de organisatie elke vorm van politieke commotie wou vermijden - zeker na de ophef over de Black Power-boodschap van Beyoncé vorig jaar - huldigde Gaga toch de patriottische traditie in de VS. In haar openingsnummer zaten zowel fragmenten van het onvermijdelijke "God bless America" als "This land is your land", wat toch beschouwd wordt als een protestsong. Pittig detail: dat laatste nummer werd ook gezongen op de inauguratie van president Obama.

De naam van zijn opvolger, Donald Trump, is tijdens Gaga's hele act evenwel niet gevallen, hoewel algemeen bekend is dat de zangeres een felle tegenstander is van de Republikein. Een boodschap van tolerantie stond de hele show lang centraal. Gaga wilde het publiek eraan herinneren dat de VS "een natie van vrijheid en gerechtigheid is voor iedereen".

Tijdens de halftime show waren rode en blauwe lichtflitsen nooit veraf. Ook op het appel: een bataljon dansers, hoog oplaaiende vlammen en lichtgevende bandjes in het publiek.

AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije jaren riep de muzikale gast tijdens de Super Bowlpauze steevast verschillende gastartiesten op het podium. Denk maar aan het groepsoptreden van Coldplay, Bruno Mars en Beyoncé vorig jaar. Gaga deed het dit jaar op eigen kracht. Ook het verwachte duet met jazz-zanger Tony Bennett kwam er niet, al dook hij wel op in een van de veelbekeken reclameboodschappen tijdens de pauze.

Hitcarrousel

Voort steunde Gaga in haar show vooral op haar grote hits: "Born this way" (met daarin een verzoenende boodschap over het accepteren van verschillen), "Just dance" en "Poker face". Tijdens "Million reasons", een van haar nieuwe nummers, kroop Lady Gaga achter de piano. Een kippenvelmoment tussen de dansbeats door.  Afsluiter van het optreden werd "Bad romance".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Los van het visuele spektakel hulde Gaga zich in opvallende outfits: een strakke spacy bodysuit in metaalkleur, gevolgd door een witte top met schoudervullingen en een short die een duidelijke knipoog waren naar de typische sportoutfit van de American footballspelers.

AFP or licensors

"Leuke show zonder meer"

John Van De Mergel heeft de wedstrijd gevolgd en becommentarieerd in Houston voor Eleven Sports. Hij kon Lady Gaga vanuit zij-aanzicht gadeslaan.

"Voor mensen die in de flanken van het stadion zaten, was het niet zo'n leuke halftimeshow. Eigenaardig genoeg richtte Lady Gaga zich haar hele optreden lang tot een bepaald segment van het publiek", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Los daarvan heeft ze een goede, leuke en professionele show neergezet, al komt hij zeker niet in mijn persoonlijke top 3 van halftimeshows van de laatste jaren. Ze had op voorhand zelf al aangegeven dat het spectaculair zou beginnen, dus we hadden al een vermoeden dat ze zou neerdalen vanuit het dak, dat voor de regen volledig dicht was. Op televisie zal dat heel spectaculair zijn overgekomen", aldus Van De Mergel. "Lady Gaga was in elk geval haar hele show lang - ondanks het hoge tempo ervan - op dreef."

Meest gelezen