2.000 nieuwe jobs bij Nike in Ham? "Bij de haren getrokken"

Nike wil opnieuw uitbreiden in Ham, in Limburg en heeft daarvoor een bouwaanvraag ingediend voor een nieuwe magazijn. Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) zei vanochtend dat dit tot 2.000 nieuwe banen kon opleveren. Maar Nike en de vakbonden spreken dat nu tegen.
archieffoto

Vorige zomer opende Nike in Ham een verdeelcentrum voor schoenen, goed voor 600 banen. En nu is er ook een bouwvergunning aangevraagd voor een nieuw magazijn waar dus nog veel meer mensen zouden kunnen werken, aan de overkant van het bestaande distributiecentrum. 

"Men spreekt van 2.000 mensen die er tewerkgesteld zullen worden", zei burgemeester Dirk De Vis. "In die nieuwe fabriek komt de kledingafdeling. Daar is meer handenwerk bij nodig dan in de eerste fabriek, de schoenenafdeling, dat kan automatischer gebeuren. Kleding vraagt meer menselijke tussenkomst om dat allemaal in de juiste verpakkingen te krijgen. Voor de streek is dat een zegen."

Maar Nike kan het getal dat de burgemeester in de mond nam niet bevestigen. "Of we extra mensen gaan aanwerven, daar kunnen we nog geen uitspraak over doen", aldus een woordvoerder van Nike. "We gaan er eerder vanuit dat we werknemers uit andere vestigingen van Nike zullen overplaatsen naar Ham. Eind april kunnen we hier openlijk over communiceren."

Bediendevakbond LBC kan wel iets meer informatie kwijt. "We kunnen nog geen getal plakken op het aantal jobs dat er in Ham zal bijkomen door de bouw van een nieuw distributiecentrum", aldus Joeri Saenen, vakbondssecretaris bij LBC. "Maar het zal eerder in de richting gaan van zo'n 350 jobs, al kan Nike dat nog niet bevestigen. 2.000 nieuwe jobs is niet alleen bij de haren getrokken, maar gewoonweg foute informatie."

Of voor die 350 jobs nieuwe mensen aangeworven moeten worden, is nog niet duidelijk. Wel al zeker is dat de bouw in het voorjaar van start zal gaan om tegen de zomer de deuren te kunnen openen.

Meest gelezen