Belgische vrachtwagenchauffeurs zijn de duurste van Europa

De Belgische trucker is de duurste van Europa. Dat schrijft zakenkrant De Tijd. Om de concurrentie met de goedkopere Oost-Europese landen aan te gaan, stelt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) nu voor om een korting te geven op de sociale zekerheidsbijdragen voor Belgische vrachtwagenchauffeurs.

56.000 euro. Zoveel kost een Belgische vrachtwagenchauffeur zijn bedrijf elk jaar. België voert daarmee de Europese lijst aan, blijkt uit een studie van het Comité National Routier, een Franse onderzoekstank. 

Om de vergelijking te maken: Belgische chauffeurs zijn volgens De Tijd 3,5 keer duurder dan hun collega's uit Bulgarije, het goedkoopste Europese land. Daar betalen bedrijven 16.000 euro per jaar voor een chauffeur.

Het verschil vloeit voort uit de zogenoemde sociale dumping in Europa. Door de Europese regelgeving mogen chauffeurs in heel Europa rijden aan de loonvoorwaarden van het land waar ze gevestigd zijn.

Om die concurrentiestrijd tegen te gaan, legt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) een voorstel op tafel. De Backer wil een algemene korting invoeren op de sociale zekerheidsbijdragen voor alle arbeidsintensieve sectoren, waaronder transport.

Meest gelezen