Blokker gaat een op de drie winkels in België sluiten

De Nederlandse winkelketen Blokker gaat 69 van de 190 winkels in België sluiten, dat is 1 op de 3. Er verdwijnen mogelijk 302 banen, meldt de directie. De herstructurering is aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Bij Blokker in België werken nu nog ruim 900 mensen.

De actie past in een plan om de rentabiliteit van het bedrijf op te krikken. De markt van de detailhandel van niet-voedingsmiddelen staat volgens het bedrijf al jaren onder zware druk. Deze trend hangt samen met de sterke groei van de online handel en met de toenemende concurrentie van zowel bestaande als van nieuwe merken. 

De jongste vijf jaar is de omzet van Blokker in België gedaald met 20%. Het operationeel verlies in 2015 bedroeg 15 miljoen en voor 2016 verwacht Blokker een operationeel verlies van 18 miljoen. Daarom werd in 2016 een "Masterplan" opgesteld, waarvan sommige acties al in uitvoering zijn, onder meer de vernieuwing van het productassortiment, de facelift van de winkels en de introductie van het concept van online bestelpunten in winkels. 

Volgens een vakbondsbron gaan in Vlaanderen 37 winkels dicht. Het zou onder meer gaan om vestigingen in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt. Dat zijn de winkels die volgens de directie de slechtste resultaten voorleggen. In Brussel en in de rand worden 7 winkels gesloten, in Wallonië 25. 

"Deze aankondiging is voor ons allen erg moeilijk"

"De maatregelen die momenteel aan de ondernemingsraad werden voorgelegd, leggen de nadruk op de noodzaak om onze strategie aan te passen aan de evoluerende markt en aan de nieuwe uitdagingen die dit meebrengt" zegt Bernd Bosch, CEO van Blokker België. "Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 jobs en ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker nv de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen."

Blokker zal alles in het werk stellen om de sociale impact van haar plannen te beperken. Het overleg met de ondernemingsraad is hierover, conform de wet Renault, gestart en zal in de komende periode worden voortgezet. Het bedrijf is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V., die ook ketens als Leen Bakker, Intertoys en Bart Smit omvat. Bij Blokker in België werken op dit moment nog ruim 900 mensen. 

"Een sociaal bloedbad"

Pascal Strube van de socialistische vakbond heeft het "over een echt sociaal bloedbad". "Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België? Sommige personeelsleden werken al 25 of 30 jaar bij Blokker." 

De vakbonden zullen proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden. Daarnaast willen ze een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. De vakbondsman wijst erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker. "Waarom heeft men niet geïnvesteerd?" 

Meest gelezen