Brinckman: "Dewinters clichés komen niet meer over"

Waarom gaat Vlaams Belanger Filip Dewinter op de koffie bij Bashar al-Assad? En wat heeft de Syrische president te winnen bij dat bezoek? "Dewinter heeft een probleem in België, zijn rijk is uitgezongen", vertelt Bart Brinckman in "De afspraak". "En Assad wil zijn status als politiek leider opkrikken", vult arabist Chams Zaougui Eddine aan.

Bart Brinckman, journalist bij De Standaard, ziet twee redenen voor Dewinter om een omstreden figuur als Assad op te zoeken.

"Dewinter heeft een probleem in België, of in Vlaanderen. Zijn rijk is uitgezongen, zijn clichés komen niet meer over, hij moet steeds andere clichés verzinnen om de actualiteit te beheersen. In het binnenland is zijn ster tanende, dus moet hij naar het buitenland." Zo was ook zijn vorige buitenlandse trip aan Griekenland, met onder meer een bezoek aan Gouden Dageraad, niet onomstreden.

"Anderzijds beschouwt Dewinter Assad als de last man standing in de oorlog tegen de islamisten. Syrië was vroeger in zijn ogen een baken van stabiliteit, met een seculiere regering, godsdienstvrijheid, scheiding van kerk en staat, gezondheidszorg, goed onderwijs...  Dingen die allemaal naar de verdoemenis gegaan zijn door Al Qaeda, IS en andere strijdende partijen. En hij wil daarvoor waarschuwen: "Als Assad er niet zou zijn, schieten ze gewoon de zee over en komen ze naar ons"."

"Manier voor Assad om zijn politieke status op te krikken"

Maar het bezoek van Dewinter en co gaat ook in Syrië zelf niet onopgemerkt voorbij. De hele dag regent het al berichten op Twitter over de Belgische delegatie en gisteren werd er nog een foto getweet van Assad met naast zich Filip Dewinter. Propagandamachine Sana pimpt als het ware dat bezoek. Maar wat heeft Assad op zijn beurt te winnen?

Arabist en auteur Chams Zaougui Eddine legt uit dat Assad manieren zoekt om zijn status als politieke leider weer op te krikken. "De meeste westerse leiders zien Assad nu voor wat hij werkelijk is, een beul die zijn land opoffert om aan de macht te blijven. Assad is dus genoodzaakt om elders sympathisanten en fans te zoeken. Het is niet zo verwonderlijk dat hij zich richt tot dat soort groeperingen die net met de islam op de barricades gaan staan, die waarschuwen voor jihadistische groeperingen."

"Je wint de verkiezingen niet omdat je bij Assad bent geweest"

Toch is Dewinter een van de weinige politici die zich aan zo'n bezoekje wagen, vertelt Brinckman. "Populistisch rechts, mensen als Le Pen of Wilders ga je nooit zien bij Assad omdat dat een communicatieprobleem geeft. Ze willen niet geassocieerd worden met die figuur. In die zin is Dewinter een uitzondering."

Maar ook Vlaams Belang zelf beseft dat ze voorzichtig moeten zijn met zo'n ontmoeting. Bij de partij klinkt dan wel het geluid dat ze toestemming gegeven hebben voor die studiereis, toch hadden ze dat bezoek aan Assad liever niet gehad, aldus Brinckman. "Want hoe je het ook draait of keert: het is een massamoordenaar, een dictator." Vlaams Belang zelf heeft verder nog niet gecommuniceerd over het bezoek.

"Eigenlijk heb je er niets bij te winnen. Je wint de verkiezingen niet omdat je bij Assad bent geweest. Aan de andere kant weet ik niet of je kiezers zal verliezen." Toch staat de N-VA als eerste op om het bezoek te bekritiseren. "Theo Francken van de N-VA was gisteren de eerste die de foto van Dewinter getwitterd heeft. Voor de N-VA is het een goed instrument om te zeggen: "Let op, kiezers, weet dat er bij Vlaams Belang iemand is die zoete broodjes bakt met een massamoordenaar"."

Herbekijk hier het item uit "De afspraak"

Meest gelezen