Video player inladen...

Exclusief: beelden van viering die minister Sauwens in 2001 nekte

Het Canvas-programma "Wissel van de macht" heeft de hand kunnen leggen op beelden van de bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds uit mei 2001 waarop toenmalig Vlaams minister Johan Sauwens aanwezig was. De heisa die volgde, zou uiteindelijk tot zijn ontslag leiden en het uiteenvallen van de Volksunie versnellen.

Het was een van de nagels aan de doodskist van de Volksunie: de affaire-Sauwens die de Vlaamse politiek begin mei 2001 dagenlang in de ban hield.

Alles was op 5 mei begonnen met een viering van het Sint-Maartensfonds in Berchem. Een van de genodigden was toenmalig Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Johan Sauwens (toen nog Volksunie).

Toen de krant "De Morgen" enkele dagen later met het nieuws van zijn aanwezigheid uitpakte, stond heel politiek Vlaanderen in rep en roer. Het Sint-Maartensfonds was immers een vereniging van Vlaamse oud-oostfrontstrijders en zodoende een overblijfsel van de collaboratie met nazi-Duitsland. Veel leden koesterden extreemrechtse sympathieën en dweepten met de gevreesde Schutzstaffel (SS) uit WOII.

Sauwens sloeg meteen mea culpa en gaf toe dat hij een "inschattingsfout" had gemaakt. Het mocht niet baten: niet veel later zou hij ontslag nemen als minister.

Vlaamse Militanten Orde

Deze saga is een van de onderwerpen in de eerste aflevering van het nieuwe programma "Wissel van de macht" van VRT-journalist Marc Van de Looverbosch dat vanavond op Canvas start. Die aflevering focust op het uiteenspatten van de Volksunie. De makers tonen daarbij voor het eerst (amateur)beelden van het bewuste zangfeest.

Op de beelden is te zien hoe Sauwens aan tafel aanschuift. In tegenstelling tot wat hij in de uitzending beweert, paraderen leden van het Sint-Maartensfonds wel degelijk met vlaggen door de zaal. Ook de vlag van de Vlaamse Militanten Orde passeert de revue, een extreemrechtse privémilitie die bij wet was verboden. Elders hangt het banier van de SS uit evenals een afbeelding van een Duitse soldaat met daaronder een gedicht dat de oostfrontsoldaten verheerlijkt.

Meest gelezen