Hans Rosling overleden, de man die statistiek met schwung presenteerde

De Zweedse arts, hoogleraar en statisticus Hans Rosling is overleden. Hij was 68 jaar en stierf aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Rosling had een grote renommee als gezondheidswetenschapper, maar toch werd hij vooral bekend van de inspirerende filmpjes waarmee hij wereldwijd onwetendheid wou bestrijden.

Hans Rosling studeerde geneeskunde en statistiek aan de universiteit van Uppsala. In beide domeinen zou hij uitblinken. Als arts verrichtte hij wetenschappelijk onderzoek in Afrika en was hij o.a. adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.

Als statisticus verwierf hij een nog grotere bekendheid. Met zijn zoon en schoondochter richtte hij de Gapminder Foundation op. Gapminder ontwikkelde software die internationale statistieken omzet in bewegende, interactieve en onderhoudende grafieken. In inspirerende en toegankelijke filmpjes liet Rosling miljoenen mensen kennismaken met luchtig voorgestelde, maar keiharde data.

Bekijk een filmpje uit ons archief:

Meest gelezen