Michel: "We krijgen geen les in de mensenrechten van meneer Assad"

Ook vanuit de Belgische politieke hoek komt er reactie op het interview met de Syrische president Bashar al-Assad. "We krijgen geen les in de mensenrechten van meneer Assad", klinkt het bij premier Charles Michel (MR)

De reactie van premier Michel na de beschuldigingen van Assad tegenover België en Europa is kort, maar scherp. "We krijgen geen les in de mensenrechten van meneer Assad", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) haalt stevig uit naar het Syrische regime. "President Assad en zijn regime hebben geen enkel respect voor de Verenigde Naties, de internationale rechtsorde en het internationaal humanitair recht in het bijzonder."

Tegelijk verdedigt Reynders de inzet van Belgische militairen in de internationale coalitie tegen IS. Hij stelt dat IS door de VN-Veiligheidsraad werd erkend als een bedreiging tegen de internationale vrede en veiligheid en wijst er op dat de militaire actie een gevolg is van een vraag van de Iraakse overheid naar bijstand tegen de terreurorganisatie. "Om Daesh efficiënt te kunnen bekampen, zijn ook operaties boven Syrië noodzakelijk." Bovendien benadrukt de minister dat België de hoogst mogelijke voorzorgsmaatregelen hanteert om burgerslachtoffers te vermijden.

"Dader van deze barbaarse misdaden moeten worden bestraft"

Voor Reynders bewijst het rapport van Amnesty International over de gruwelijke mensenrechtenschendingen in de Syrische gevangenissen dat vandaag verscheen opnieuw dat de internationale gemeenschap geen enkele toegeving kan en mag doen en dat de daders van deze barbaarse misdaden moeten worden gestraft.

Hij herinnert eraan dat ons land zich altijd heeft ingezet voor de strijd tegen straffeloosheid in het conflict in Syrië, door te pleiten voor een verwijzing van het dossier naar het Internationaal Strafhof. Een resolutie in de Algemene Vergadering van de VN vraagt een mechanisme op te zetten dat bewijzen over oorlogsmisdaden en misdaden tegen het internationaal humanitair recht moet verzamelen. Vicepremier Reynders verklaarde eerder dat er wat hem betreft in het Syrië na de oorlog geen plaats meer kan zijn voor Assad.

Meest gelezen