Minister Jambon ondertekent akkoord over politiesamenwerking met Servië

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn Servische collega Nebojsa Stefanovic hebben een samenwerkingsakkoord tussen de Belgische en Servische politie ondertekend. Dat verdrag voorziet onder meer in een betere informatie-uitwisseling tussen de politiediensten van beide landen, wat een nieuwe stap voorwaarts moet betekenen in de strijd tegen het terrorisme. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van onder meer Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale Belgische politie.

Tot nu toe werkten de Belgische en de Servische politie ook al wel samen, maar omdat Servië geen EU-lidstaat is, gebeurde dat met een omweg: via de internationale politieorganistatie Interpol. Het nieuwe samenwerkingsakkoord zorgt nu voor een rechtstreekse lijn tussen beide politiediensten. De samenwerking draait vooral rond informatie-uitwisseling.

"Elk veiligheidsbeleid begint met informatie-uitwisseling. En door dit verdrag zal die uitwisseling veel vlotter gaan", zo zei de minister. "Het is een veel directere uitwisseling, nu is het echt van politiemacht tot politiemacht, vroeger moest dat via internationale organisaties gaan als Europol en Interpol, dus dit is veel directer en veel efficiënter."

Volgens minister Jambon kan het verdrag België onder meer helpen in de strijd tegen het terrorisme. "Wanneer Syriëstrijders terugkeren, dan verloopt een van de mogelijke passages via Servië. Maar als zij dan van ons de informatie hebben over wie ze in het oog moeten houden, dan kan Servië hen tegenhouden en ons inlichten", zo stelt hij.

De samenwerking moet voorts vruchten afwerpen in de strijd tegen de rondtrekkende daderbendes uit Servië, die zich schuldig maken aan gewelddadige woninginbraken.

"We zien in onze misdaadstatistieken veel gewelddadige Servische daders met een wapen", legt Catherine De Bolle van de federale politie uit. "Dat komt omdat wapens hier in Servië nog wijdverspreid en erg goedkoop zijn, als gevolg van de burgeroorlog die hier geheerst heeft", klinkt het. "We kunnen de input vanuit Servië dus goed gebruiken om die trafiek van wapens stil te leggen."

Daarnaast moet het samenwerkingsakkoord ook helpen bij de aanpak van de asielcris. Servië, dat net buiten de EU en de Schengenzone ligt, is namelijk een van de landen op de zogenoemde "Balkanroute" die door mensensmokkelaars nog altijd illegaal wordt gebruikt. Het land is een belangrijk knooppunt en een "entry-point" in Europa, zo zei Jambon.

Minister Jambon beklemtoonde ten slotte ook de goodwill die bij de Servische overheid aanwezig is om met België samen te werken bij de aanpak van de georganiseerde misdaad. "Bij de contacten met mijn Servische homoloog merk ik in elk geval dat er ook daar de vaste wil aanwezig is om de criminaliteit aan te pakken", aldus de minister. "Servië is een land dat op weg is naar EU-lidmaatschap, we moeten hen dus tegen onze 'gilet' durven trekken", aldus de minister.

Het verdrag treedt nog niet onmiddellijk in werking. Het moet eerst nog worden goedgekeurd in de parlementen van beide landen.

Meest gelezen