Omstreden Betsy DeVos met kleinst mogelijke meerderheid benoemd op Onderwijs

Met de kleinst mogelijke meerderheid is Betsy DeVos door de Amerikaanse Senaat benoemd tot minister van Onderwijs. De stem van vicepresident Mike Pence gaf de doorslag: dankzij zijn steun kreeg de omstreden DeVos 51 van de 100 stemmen. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis was de stem van de vicepresident nodig om een kandidaat-minister door de Senaat te krijgen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens de bijzonder lange stemming in de Senaat stemden alle Democraten tegen DeVos, maar ook twee Republikeinen steunden haar kandidatuur niet. De stem van Mike Pence, die als vicepresident ook voorzitter van de Senaat is, was dus nodig om DeVos aan een bijzonder nipte meerderheid te helpen.

Het was de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een vicepresident naar het Capitool werd geroepen om te beslissen over de benoeming van een kandidaat-minister.

Miljardair en voorstander van privé-onderwijs

DeVos is erg omstreden, want de 59-jarige miljardair die de campagne van Trump stevig spekte, blinkt niet uit door kennis van de openbare scholen. Sterker nog, terwijl ze de leiding krijgt over het publieke onderwijs -van peutertuin tot universiteit, is ze zelf een groot voorstander van privé-onderwijs.

Zij en haar man Dick DeVos doneren jaarlijks geld aan privé-scholen. De familie richtte ook de grootste lobbygroep op voor zogenoemde charter schools, scholen die privé worden gerund, maar toch subsidies van de overheid ontvangen.

Tijdens een hoorzitting in januari, waar haar kandidatuur werd besproken, maakte DeVos een bijzonder zwakke indruk. Toen haar werd gevraagd naar haar mening over wapens in scholen, wenste ze zich daar niet tegen uit te spreken. Ze suggereerde dat een school in de staat Wyoming wapens zou moeten toelaten om zich te kunnen verdedigen tegen grizzlyberen.

Meest gelezen