Radio 2 brengt vuilniszak ongeopend terug na discussie met Schauvliege

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is niet te spreken over een actie van Radio 2 in het kader van een afvalonderzoek. De redactie van het programma "Spits met David" nam vanmorgen de vuilniszak van de minister mee om te controleren of ze goed sorteert, maar de minister kon er niet mee lachen en eiste de zak ongeopend terug. Wat intussen ook is gebeurd.
James Arthur Photography

In het Grote Afvalonderzoek onderzocht Radio 2 de afvalgewoontes van de Vlaming. In het kader van de communicatiestrategie rond het Afvalonderzoek werd een actie opgezet waarbij de vuilniszakken van bekende Vlamingen werden meegenomen en onder de loep werden genomen. Om eens een kijkje te nemen of de BV ook wel zo goed sorteert als de rest van Vlaanderen.

De hele actie was doorgestoken kaart. Alle BV's werden op voorhand verwittigd en wisten dus dat hun vuilniszak "gestolen" zou worden. De actie inspireerde echter de redactie van "Spits met David" om ook eens in de vuilniszak van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege te kijken. Haar vuilniszak werd vanmorgen rond 6 uur bij haar huis weggenomen.

Schauvliege kon er echter niet mee lachen. Volgens  haar woordvoerder stelde ze vanmorgen vast dat haar vuilniszak gestolen was en diende ze daarna een klacht in bij de politie. Op Twitter reageerde ze verbolgen: "Nachtelijke diefstal vuilniszak, schending privacy van mijn man en kinderen, wie en wat volgt voor de luistercijfers? @De_Inspecteur."

"Niet de bedoeling om privacy te schenden"

Volgens Schauvliege was zij in tegenstelling tot de andere BV's niet op de hoogte gebracht van de actie. Radio 2 nuanceert dat: "Op het moment dat de vuilniszak is weggenomen, was het 6 uur 's morgens. Een moeilijk tijdstip om haar op de hoogte te brengen", zegt Niko Reynaert van Radio 2. "We hebben haar wel gecontacteerd tussen 8 en 9 uur."

Radio 2 heeft de minister toen uitgelegd wat ze gedaan hadden en waarom en gevraagd aan de minister of en hoe ze wilde meewerken aan de actie. "We hebben haar toen uitgelegd dat het niet onze bedoeling was haar privacy te schenden", zegt Reynaert. "En dat we het niet uit sensatiezucht deden, maar wel om het sorteergedrag van de minister te bespreken. Wat we samen met technici van Fost Plus zouden doen." Het was net de bedoeling om haar beleid te ondersteunen, werpt Radio 2 op.

Maar de minister had daar geen oren naar en eiste dat de zak ongeopend teruggebracht zou worden. Reynaert benadrukt dat de redactie op dat moment, toen Schauvliege op de hoogte werd gebracht, de vuilniszak nog niet geopend had. Hij voegt eraan toe dat de actie op voorhand juridisch was afgetoetst bij de juridische dienst en de deontologische raad van de VRT.

Na het gesprek met de minister is de vuilniszak weer voor Schauvlieges deur gezet in Evergem. Ongeopend. Of hij nog op tijd door de vuilniskar is opgehaald, is ons onbekend.