Sarkozy moet financiering verkiezingscampagne 2012 verantwoorden voor rechter

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy moet zich voor een correctionele rechtbank verantwoorden voor de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012. Een onderzoeksrechter heeft Sarkozy, samen met dertien anderen, doorverwezen naar de rechtbank, zo meldt een gerechtelijke bron.

Concreet wordt Sarkozy ervan verdacht dat hij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2012 niet correct gefinancierd heeft. Sarkozy probeerde in 2012 herverkozen te geraken als Franse president, maar dat is niet gelukt.

Sarkozy zou het wettelijk plafond voor verkiezingsuitgaven van 22,5 miljoen euro hebben overschreden, en dat vervolgens hebben proberen te camoufleren. Hij zou bewust verkeerd hebben gecommuniceerd over de tarieven van de PR-firma Bygmalion waarop hij toen een beroep deed. Het onderzoek naar de valse facturen loopt al sinds 2014. Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij bewust de uitgavenlimiet overschreden heeft, hoewel hij het risico daarvan kent.

Na Jacques Chirac is Sarkozy de tweede voormalige Franse president die zich voor de rechter moet verantwoorden, sinds 1958. Naast Sarkozy zelf staan nog 13 mensen terecht voor de feiten, onder wie partijleden van de voormalige UMP en mensen van Bygmalion.

Sarkozy (62) is sinds eind vorig jaar de facto met politiek pensioen. In november 2016 werd hij in de eerste ronde van de voorverkiezingen bij Les Républicains uitgeschakeld.

Meest gelezen