Trump-administratie verdedigt decreet inreisverbod voor rechtbank

Het decreet dat reizigers uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS ontzegt, is "een rechtmatige uitoefening van het presidentieel gezag". Dat argumenteert de Amerikaanse regering in een document dat werd ingediend bij het hof van beroep in San Francisco en waarin wordt gevraagd om het decreet opnieuw in te stellen in het belang van de nationale veiligheid.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het decreet is een rechtmatige uitoefening van het zeggenschap van de president over de toegang van buitenlanders tot de Verenigde Staten en het toelaten van vluchtelingen", stelt het ministerie van Justitie in het 15 pagina's tellende document. "De president is het best geplaatst om beslissingen te nemen over de nationale veiligheid", klinkt het. 

Volgens Trumps administratie is de beslissing van een federale rechter in Seattle vrijdag om de uitvoering van het decreet tijdelijk te blokkeren in heel Amerika "zeer verregaand". Tegelijk wordt tegengesproken dat het decreet tegen moslims gericht is. De beperkingen zijn "neutraal tegenover de religie", klinkt het.

Het ministerie van Justitie is ook van mening dat de twee staten die het decreet in beroep aangevochten hebben, daarvoor niet bevoegd zijn, omdat de immigratiewet een federale aangelegenheid is.

De twee staten en de Trump-administratie zullen vandaag om 15 uur (dinsdagavond om middernacht in België) hun standpunten verdedigen. Dat zullen ze telefonisch doen, tijdens de hoorzitting in San Francisco.