Verdachte aanslag Louvre praat nu wel met politie en bevestigt identiteit

De verdachte van de aanslag tegen enkele militairen aan het Louvre in Parijs heeft voor de eerste keer met de speurders gepraat. De 29-jarige Egyptenaar heeft zijn identiteit bevestigd en gaf een eerste eigen versie van de feiten.

Vorige week vrijdag viel een man met een verdachte rugzak enkele militairen aan met een machete, nadat de militairen geprobeerd hadden hem de toegang tot het Louvre te ontzeggen. Een soldaat raakte daarbij gewond. Een andere soldaat schoot de man daarop neer. Hij raakte zwaargewond.

Bij eerder verhoor weigerde de verdachte pertinent om mee te werken met het onderzoek en hield hij de lippen op elkaar. Intussen heeft hij wel met de speurders gepraat.

De politie had een vermoeden van zijn identiteit, maar was tot nog toe niet helemaal zeker. De man heeft inmiddels bevestigd dat hij Abdallay El-Hamahmy heet, 29 jaar is en uit Egypte komt.

Terreurverleden?

De onderzoekers proberen nu het verleden van de verdachte uit te pluizen en na te gaan wat zijn motieven waren. Op het eerste gezicht lijkt hij geen terreurverleden te hebben. El-Hamahmy is afgestudeerd in de rechten en heeft een commerciële kaderfunctie in een bedrijf in de Arabische Emiraten.

In 2015 en 2016 reisde hij naar Turkije. Waarom is nog niet geweten. Het is ook nog onduidelijk of hij in Parijs alleen handelde of bepaalde instructies heeft opgevolgd.

Op 26 januari kwam hij op een legale manier Frankrijk binnen, als toerist. Daarna bracht hij een week door op een appartement aan de Champs-Elysées. Volgens een bron binnen het onderzoek zou het appartement al in juni gereserveerd zijn, lang voor El-Hamahmy eind oktober 2016 een toeristenvisum aanvroeg.

Tweets

De aanslag aan het Louvre werd nog niet opgeëist. In het appartement werden ook geen documenten teruggevonden die de verdachte aan een terroristische groepering kunnen linken. De speurders ontdekten wel enkele tweets op een account met de naam van de verdachte, waarin hij de terreurgroep Islamitische Staat lijkt te steunen.

Meest gelezen