Vrancken: "Interview Assad is absoluut journalistiek verantwoord"

Een interview met de Syrische president Bashar al-Assad, evident is het niet. VRT-journalist Jens Franssen reisde samen met collega's van Knack en Sudpresse naar Damascus in het zog van een delegatie van Vlaams Belang. De journalisten kregen bovendien strikte beperkingen opgelegd van het regime. "En toch is dit absoluut journalistiek verantwoord", zegt de hoofdredacteur van "Het Journaal", Inge Vrancken.

Jens Franssen was samen met twee collega's van Knack en Sudpresse meegereisd met een delegatie van Vlaams Belang en de Franstalige Parti Populaire, die door het Syrische regime was uitgenodigd. Dat de VRT juist met die delegatie is meegereisd, roept vragen op, maar de hoofdredacteur van "Het Journaal", Inge Vrancken, verdedigt de beslissing.

"Het is niet zo evident om Assad te kunnen interviewen. Je krijgt niet gemakkelijk toegang tot het land, en al helemaal niet tot de president. Op een gegeven moment is gebleken dat een delegatie van Vlaams Belang naar Damascus zou reizen en ontvangen zou worden door de regering, waarschijnlijk ook door de president." De kans om Assad te kunnen interviewen, wou de VRT grijpen.

Dat een delegatie van Vlaams Belang en Parti Populaire bij Assad op bezoek gaat, is volgens Vrancken op zich al veelbetekenend. Het toont aan dat Europees extreemrechts gaat aanleunen bij het dictatoriale regime in Syrië en bij Rusland, en dat zich een nieuwe wereldorde aftekent. "En dat willen we helemaal niet onder de mat vegen", zegt Vrancken, die ook beklemtoont dat de VRT de reis en het verblijf zelf heeft betaald.

"Vragen met een omweg stellen"

Een andere kritiek luidt dat het interview niet hard genoeg zou zijn. "Dat is ook heel moeilijk", repliceert Vrancken. De journalisten wisten vooraf niet hoeveel tijd ze ter beschikking kregen, 10 of 15 minuten. "Het bleken er uiteindelijk ruim 15 te zijn."

Het interview werd afgenomen door drie journalisten. Ook dat vergt een specifieke aanpak. "Je moet vragen afspreken en eigenlijk ook een strategie afspreken, want je weet dat je te maken hebt met een man die een uitgekiende strategie heeft."

Wat is de beste strategie om zoveel mogelijk informatie te krijgen, dat is de vraag. "In eerdere interviews met Assad hebben we gezien dat je bij een harde aanval geen antwoorden krijgt. En die antwoorden willen we natuurlijk wel. Er is afgesproken om de vragen met een omweg te stellen, in de hoop antwoorden te krijgen waar je iets mee bént. Je wilt inzicht krijgen in hoe zo'n man denkt, hoe hij naar de wereld, naar zijn eigen land en naar de oorlog kijkt."

Meest gelezen