VRT-journalist Luc Pauwels wint "De pen van Apache"

VRT-journalist Luc Pauwels is bekroond met "De pen van Apache". Dat is een prijs van de gelijknamige nieuwssite voor een journalist "die zich onderscheidt in de strijd voor de vrijwaring van de persvrijheid en de onderzoeksjournalistiek".

"De pen van Apache" is vanavond uitgereikt tijdens De Nacht van Apache in De Roma in Antwerpen. Dat is een initiatief van onder meer Wouter Deprez om de nieuwssite een hart onder de riem te steken.

Vijf journalisten en media maakten kans op de prijs die een journalist of een organisatie bekroont "die zich verdienstelijk maakt in de strijd voor de vrijwaring van de persvrijheid en de onderzoeksjournalistiek." Het ging om Chris De Stoop, het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Médor, The Caravan's Journal en Luc Pauwels.

Uiteindelijk is die laatste met "De pen van Apache" aan de haal gegaan, deels dankzij televoting en deels dankzij de stemmen van de redactie van Apache en PEN Vlaanderen. Dat is een auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding.

Dieselgate

Pauwels is bij het brede publiek bekend als de energiespecialist van "Het Journaal". Daarnaast wierp hij hoge ogen in dieselgate waarbij hij vaststelde dat ook in dieselwagens van Opel sjoemelsoftware steekt.

De VRT-journalist krijgt naast een effectieve pen ook een kunstwerk van Anne-Mie Van Kerckhoven. Dat focust op Giordano Bruno, beter bekend als "de martelaar van de vrije gedachte". Als aanhanger van de theorie van Copernicus dat de aarde rond de zon draait en dus niet het centrum van het universum is, kwam hij in 1600 op aansturen van de Inquisitie in Rome op de brandstapel aan zijn einde.