Zelfs top IMF verdeeld over Griekse bezuinigingen

Zelfs binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heerst er verdeeldheid over hoe het nu verder moet met de Griekse bezuinigingen. Een meerderheid vindt dat Griekenland al genoeg bespaard heeft, anderen vinden dat de Grieken zover moeten gaan als de eurolanden eisen in ruil voor hun noodleningen.

Een rapport over de Griekse economie toont de verdeeldheid tussen het IMF aan. De meeste directeuren vinden dat Griekenland al genoeg bezuinigingen doorgevoerd heeft. De besparingen eisen een zware tol van de maatschappij, die in combinatie met de hoge armoede en werkloosheid, geleid hebben tot een vertraging van de hervormingen.

Maar andere bestuurders vinden dat het land nog verder moet gaan. Zij vinden dat de Grieken zover moeten gaan als de eurolanden eisen in ruil voor hun noodleningen. Ook over het vraagstuk of de Europese instanties een deel van de Griekse schuldenberg moeten kwijtschelden, heerst er onenigheid.

De onenigheid is opmerkelijk, omdat het IMF de afgelopen tijd vooral benadrukte dat het vizier in Griekenland moet worden verlegd naar structurele hervormingen, in combinatie met schuldverlichting. De verdeeldheid bij één van de geldschieters van Griekenland zorgde dan ook meteen voor ongerustheid op de internationale markten: de Griekse tweejaarsrente schoot omhoog (+84 basispunten) tot 9,77 procent.

Onhoudbaar

Waar het Internationaal Monetair Fonds het wel unaniem over eens is, is dat de Griekse situatie onhoudbaar is. Dat brengt de deelname van het IMF aan het steunprogramma van 86 miljard euro die Griekenland uit Europa krijgt in gevaar. Het fonds mag volgens de eigen regels namelijk geen geld lenen aan een land dat geen uitzicht heeft op een houdbare schuldenlast.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, haalde uit naar het IMF. "Het heeft die grote offers zelf ook van de Grieken gevraagd. Daar wassen ze nu een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk." Onder meer Duitsland is tegen een schuldverlichting voor Griekenland.

Door het geruzie wordt gevreesd dat Griekenland opnieuw in financiële ademnood zal komen. Europa zou immers alleen moeten opdraaien voor noodleningen aan het land, maar dat is gezien het drukke verkiezingsjaar niet evident. Eigenlijk zou er een akkoord moeten zijn tegen de volgende raad van ministers van Financiën van de eurozone, op 20 februari. Enkele weken later, op 15 maart, zijn er immers al parlementsverkiezingen in Nederland en dat maakt het ingewikkelder om tot een compromis te komen. Een nieuws Griekse crisis lijkt in de maak.

Meest gelezen