"Dwergen grepen onder rok Judy Garland tijdens opnames "Wizard of Oz""

Verschillende acteurs die de zogenoemde munchkins of dwergen vertolkten in de musical "The wizard of Oz" hebben hoofdrolspeler Judy Garland tijdens de opnames seksueel lastiggevallen. Dat schrijft haar derde echtgenoot Sid Luft in zijn memoires die postuum verschijnen.
Copyright © Everett Collection / Everett Collection

Het is een van de sleutelscènes in "The wizard of Oz", de succesvolle musical uit 1939: Judy Garland die samen met een massa munchkins de yellow brick road afloopt.

Nu blijkt dat die opnames minder rooskleurig verliepen dan het resultaat doet vermoeden. Dat schrijft Sid Luft in zijn boek "Judy and I: My life with Judy Garland" dat binnenkort postuum verschijnt. Hij was de derde echtgenoot van Garland die op het moment van de opnames amper 17 was.

Volgens Luft konden verschillende acteurs die de munchkins vertolkten hun handen niet thuishouden. "Ze maakten Judy het leven zuur door met hun handen onder haar rok te grijpen", schrijft hij volgens The Guardian. "Het waren mannen van 40 of ouder. Ze dachten dat ze met alles konden wegkomen omdat ze zo klein waren."

"Kleine dronkaards"

Het is niet de eerste keer dat iemand het gedrag van de mannen in kwestie aan de kaak stelt. Al in 1967 zei Garland zelf in een interview dat het "kleine dronkaards" waren die zich elke avond lazarus zopen. Ook Bert Lahr had geen goed woord over hen over. Hij speelde de Leeuw. "Veel munchkins kwamen aan de bak als pooiers en hoeren", zei hij.

Producer Mervyn LeRoy liet ooit optekenen dat de munchkins na afloop van de opnames "een orgie in het hotel" hadden. "We moesten politieagenten op elke etage inzetten."

Meest gelezen