"Ik veronderstel dat je kan zeggen dat ik een punt wou maken"

De huisfotograaf van Barack Obama heeft een ongewone foto op Instagram geplaatst. Die toont de voeten van de voormalige Amerikaanse president in het Oval Office samen met die van drie vrouwen. "Een ontmoeting met topadviseurs", schrijft hij bij het kiekje. Velen zien het als een uithaal naar de huidige president Donald Trump die zich voornamelijk door mannen laat omringen.

Acht jaar lang was hij de huisfotograaf van Barack Obama als president van de VS: Pete Souza. Verschillende van zijn foto's zijn inmiddels legendarisch, zoals de beroemde foto uit 2011 van Obama die samen met toenmalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en verschillende andere hooggeplaatste medewerkers vanuit de zogenoemde situation room de operatie volgt waarbij Amerikaanse troepen Osama Bin Laden zouden uitschakelen.

Een foto die Souza recent op Instagram plaatste, doet veel stof opwaaien in de VS. Het gaat om een oude foto van Obama in het Oval Office in het Witte Huis. De voormalige president zit op zijn majestueuze bureau en enkel zijn benen en voeten zijn te zien. Rondom hem staan drie vrouwen. Ook van hen zijn enkel de voeten zichtbaar.

"Een ontmoeting met topadviseurs", schrijft Souza bij het kiekje. "Dit is een volledige foto. Ik veronderstel dat je kan zeggen dat ik een punt wou maken."

(Lees voort onder foto)

Senior advisors

Dat punt, dat is volgens waarnemers het feit dat de naaste medewerkers van de huidige Amerikaanse president Trump quasi allemaal mannen zijn. Zo heeft hij twee mannen als zogenoemde senior advisors: zijn schoonzoon Jared Kushner en Stephen Miller. Met Steve Bannon en Reince Preibus zijn zijn chief strategist en chief of staff eveneens mannen. Op de tweede rij heeft Trump met Kellyanne Conway en Dina Powell als counselors to the president wel minstens twee vrouwen in zijn entourage.

Obama had tijdens zijn ambtstermijn wel vrouwen als senior advisors. Zo bouwde hij acht jaar lang op Valerie Jarrett en de laatste twee jaar ook op Shailagh Murray. Vooral in zijn tweede termijn maakte hij er een zaak van evenveel vrouwen als mannen een topfunctie in het Witte Huis te geven. Zijn counselors to the president waren wel telkens mannen.

Meest gelezen