"Iraanse VUB-professor nog niet ter dood veroordeeld"

De Iraanse spoedarts Amahdreza Djalali zit nog steeds in voorhechtenis en zal een eerlijk en onafhankelijk proces krijgen. Dat heeft de Iraanse ambassadeur in ons land gezegd in een gesprek met minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois zelf is naar eigen zeggen helemaal niet gerustgesteld door deze woorden. "Het lot van Djalali is nog onzeker, ik wacht op verdere informatie."

De Iraanse professor Amahdreza Djalali (foto onder) werd in april vorig jaar plots gevangen genomen omdat hij zou hebben samengewerkt met "wetenschappers uit vijandige staten". Hij wacht al bijna een jaar op een eerlijk proces en mag in afwachting daarvan maar om de twee weken enkele minuten met zijn familie telefoneren.

Zweden, waar de man een verblijfsvergunning heeft, tekende als eerste land de zaak officieel aan. Intussen zijn ook andere landen op de kar gesprongen. Een petitie in ons land, gestart door zijn collega's aan de Vrije Universiteit Brussel, die ijvert voor zijn vrijlating telt intussen al ruim 180.000 handtekeningen.

"Grote bezorgdheid geuit"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vroeg de Iraanse ambassadeur in ons land tijdens een gesprek onder vier ogen persoonlijk uitleg over de zaak.

“Ik heb mijn grote bezorgdheid overgebracht over het lot van de Iraanse wetenschapper", aldus Bourgeois. "De ambassadeur heeft ontkend dat Djalali ter dood veroordeeld is. Hij zei dat hij in voorhechtenis zit en dat zijn proces nog moet beginnen. Hij heeft me ook verzekerd dat de man recht heeft op een eerlijk en onafhankelijke proces, in eerste aanleg en in beroep en met bijstand door een advocaat."

Nog volgens Bourgeois heeft de ambassadeur beloofd om de zaak terug te koppelen met Teheran.

Hoewel Bourgeois naar eigen zeggen allerminst gerustgesteld is door deze woorden, vindt hij het wel belangrijk dat Vlaanderen de stap heeft gezet om de ambassadeur te interpelleren.

"Het is belangrijk dat Teheran ondervindt dat er zoveel mogelijk betrokkenheid is hier." Hij verwijst naar de Vlaamse economische missie naar Iran vorig jaar die volgens hem een groot succes was en waar de eerste stappen gezet zijn om op verschillende vlakken tot een samenwerking te komen.

"Het is belangrijk dat we dit land, waar we goede relaties mee willen aanknopen, duidelijk maken dat we ons grote zorgen maken over het lot van dokter Djalali", aldus nog Bourgeois.

Meest gelezen