"Nieuwe EU-regels over onlineabonnementen beschermen Vlaamse audiovisuele sector"

Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is tevreden dat Europese consumenten hun onlineabonnementen binnenkort ook in een andere lidstaat kunnen raadplegen. Ze zegt dat dit de Vlaamse audiovisuele sector beschermt. De nieuwe regels gelden ook voor producten van Telenet en Proximus.

Gisteravond hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt waardoor inwoners van de Europese Unie hun onlineabonnementen zoals Netflix of Spotify in de toekomst in elke lidstaat kunnen raadplegen.

"Dit is erg goed nieuws voor de Europese consument", reageert de Europese verbruikersorganisatie BEUC. "Artificiële grenzen die je ervan weerhouden je video-, muziek- of gameabonnement online te raadplegen, gaan in tegen het principe van de vrije markt."

Geoblocking

Ook Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt is tevreden met het akkoord. Zij volgt het dossier van de geoblocking voor de N-VA. "Vandaag beschikken meer dan 600.000 Vlamingen over een Netflix-abonnement. Het is logisch dat zij ook van deze dienst kunnen genieten als ze in Europa op vakantie zijn. (...) Als je met de trein de grens oversteekt, moet je ook niet je boek afgeven."

De onderhandelaars hebben erover gewaakt om de audiovisuele sector voldoende bescherming te bieden. Zo zullen consumenten Europa niet kunnen afschuimen op zoek naar het goedkoopste abonnement, maar zullen providers mogen controleren in welk land ze hun vaste verblijfplaats hebben. Enkel de content die daar is verkocht, zal een gebruiker ook in het buitenland kunnen raadplegen.

"Dit beschermt de Vlaamse audiovisuele sector", zegt Van Bossuyt. "Die sector speelt een grote rol bij de vorming van de identiteit van onze Vlaamse taal en cultuur. De onvoorwaardelijke toegang tot series of andere producties zou de financiering van content in gevaar kunnen brengen met een verschraling van het aanbod en van de culturele diversiteit als gevolg."

VRT NU

De nieuwe regels zijn overigens enkel van toepassing op betalende onlineabonnementen. Gratis onlinediensten zoals die van openbare omroepen krijgen de keuze: zij mogen hun inhoud blijven afschermen of in het buitenland beschikbaar stellen voor hun abonneehouders.

De openbare omroep heeft met zijn nieuw videoplatform VRT NU alvast op de nieuwe Europese regels geanticipeerd. "Wie zich registreert, heeft ook in het buitenland toegang", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Maar wat onze andere websites betreft, moeten we nog bekijken en evalueren wat precies verandert. Dat zal site per site gebeuren, medium per medium."

Telenet en Proximus

Van Bossuyt benadrukt dat internetproviders Telenet en Proximus wel degelijk onder de nieuwe regels vallen. Dat betekent dat gebruikers ook het Belgische eersteklassevoetbal in het buitenland zullen kunnen bekijken. "Voetballiefhebbers zullen binnenkort hun favoriete club uit de Jupiler Pro League op hun strandvakantie in Spanje kunnen volgen via bijvoorbeeld hun Telenet Play Sports-abonnement. Deze verdere uitbouw van de Europese digitale interne markt betekent een duidelijke meerwaarde voor de consument."

Belangrijk is dat de controle van de vaste verblijfplaats aan strenge privacyvoorwaarden onderworpen is, maken de onderhandelaars zich sterk. De lijst van mogelijke "verificatiemethodes" is vastgelegd (controle van elektronische identificatie, IP-adres, betalingsdetails...) en telkens zal het bedrijf in kwestie de consument moeten informeren over de controles die zijn gebeurd.

Het voltallige Europees Parlement en de EU-ministers moeten het akkoord dat gisteravond is beklonken nu nog goedkeuren. Tegen begin 2018 moeten de regels in heel de EU van toepassing zijn.

Meest gelezen