Al dagenlang protest in Parijse voorstad na vermoedelijke verkrachting door politie

In de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois is het al dagen onrustig na een agressieve politieactie tegen een Afrikaanse jongeman. Théo zou bij een identiteitscontrole hardhandig gepenetreerd zijn met een politiematrak. Al verschillende dagen komen mensen op straat om hun protest kenbaar te maken.
AFP or licensors

De feiten

Het incident dateert van vorige week donderdag. Théo, een Afrikaanse jongen van 22, werd bij een identiteitscontrole gericht tegen drugsdealers, hardhandig aangepakt door de politie, omdat hij zich in eerste instantie verzette. Eén politieman zou de jongen hard gepenetreerd hebben met zijn matrak, drie anderen zouden hem zwaar fysiek toegetakeld hebben.

Théo kwam zelf met het verhaal naar buiten, op de Franse zender BFMTV. Hij zegt dat hij tijdens de aanvaring de hele tijd racistische verwijten naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

De vier politiemannen zijn voorlopig ontheven uit hun functie. Eén man wordt officieel in verdenking gesteld van verkrachting, de andere drie van zware mishandeling.

Rellen en protestmarsen

De voorbije drie dagen en nachten was het telkens onrustig in Aulnay-sous-Bois. Overdag liepen honderden mensen mee in protestmarsen, met de slogan "gerechtigheid voor Théo". 's Nachts braken relletjes uit tussen jongeren en de politie.

Een tiental auto's zijn in brand gestoken, gevels zijn beklad met graffiti. De uitspraken "nique la police" (naai de politie, nvdr) en "police violeurs" (politie, verkrachters, nvdr) komen verschillende keren in de stad terug. De rellen zijn op een haar na uit de hand gelopen: de politie heeft al enkele keren waarschuwingsschoten moeten afvuren.

Intussen zijn er al 26 mensen opgepakt bij de rellen. 17 mensen, onder wie 11 minderjarigen, zijn al voorgeleid bij de onderzoeksrechter. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Hollande op bezoek bij Théo

Gisteren heeft de Franse president Hollande een bezoek gebracht aan Théo, die nog in het ziekenhuis ligt. Hij heeft daar een halfuur gepraat met de jongen en zijn familie. Hollande loofde Théo voor zijn "waardige en verantwoordelijke reactie" op de gebeurtenissen. Hij benadrukte ook dat de jongen bekendstaat om zijn goede reputatie.

Théo zelf lanceerde een duidelijke oproep naar de jongeren in Aulnay-sous-Bois. "Ga geen conflict aan, blijf verenigd, en heb vertrouwen in justitie", zei hij. 

In een reactie is de Franse premier Cazeneuve niet mals voor de betrokken politiemensen. "Als ze schuldig blijken aan de feiten, dan moeten ze met de grootste strengheid worden aangepakt."

Meest gelezen