Amerikaanse leger zet licht op groen voor controversiële Dakota Pipeline

Het Amerikaanse leger zal zijn toestemming geven voor de afwerking van de Dakota Access Pipeline. Daarmee is de laatste bureaucratische horde genomen voor de controversiële oliepijpleiding. President Trump had eerder een versnelde afwerking van het project bevolen, ondanks protest van milieuactivisten en native Americans.

Het Army Corps of Engineers, het ingenieurskorps van het Amerikaanse leger, moest nog groen licht geven voor een erfdienstbaarheid op de grond waarover het laatste deel van de Dakota Pipeline gaat lopen, met name onder een deel van het Oahemeer. En het Army Corps heeft nu gezegd dat ze dat ook effectief gaat doen.

Daarmee geeft het leger gehoor aan de executive order van president Trump, die op 24 januari de opdracht gaf om de pijpleiding snel verder te bouwen. Voormalig president Barack Obama had de afwerking ervan nog geblokkeerd na hevige protesten. Het milieurapport dat Obama bestelde over de impact van de Dakota Pipeline, wordt nu vroegtijdig aan de kant geschoven door het leger.

De pijpleiding is overigens al voor een groot deel gebouwd. Enkel het stuk onder het Oahemeer moet er nog komen. Door de goedkeuring van het Amerikaanse leger zou de oliepijpleiding al in de maand juni operationeel kunnen worden.

Trump: "Geen controversieel project, want ik kreeg geen enkel boos telefoontje"

Tegen de pijpleiding is heel wat protest door milieuactivisten en "native Americans". Volgens de Sioux-stam van Standing Rock zou de Dakota Access Pipeline heilige grond schenden waar hun voorvaderen begraven liggen en dreigt het grondwater vervuild te geraken.

Maar volgensTrump is er helemaal geen controverse rond het project. "Ik heb geen enkel telefoontje gekregen van iemand die me zei dat ik iets verschrikkelijks heb gedaan hiermee", aldus de Amerikaanse president. Volgens hem zal de Dakota Pipeline - die olie moet transporteren van de velden uit de staat North Dakota helemaal tot in de staat Illinois en vandaar tot de Golf van Mexico - heel wat jobs opleveren.

De tegenstanders hebben al gezegd dat ze hun protest niet zullen opgeven. Maar het wordt erg moeilijk voor hen om de bouw van de pijpleiding aan te vechten voor de rechtbank, aangezien de presidentiële autoriteit over zulke dossiers doorgaans niet betwist wordt door de rechters.

AFP or licensors

Meest gelezen