Britse Lagerhuis zet licht op groen voor brexit

In het Britse parlement heeft een ruime meerderheid de regering-May de toestemming gegeven om het zogenoemde artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen. Door dat artikel in te roepen, activeert het Verenigd Koninkrijk de zogenoemde brexit: de uitstap uit de Europese Unie.

De afgevaardigden in het Lagerhuis keurden met 494 stemmen tegen 122 de wettekst zonder wijzigingen goed. De wet geeft premier Theresa May formeel de volmacht om de onderhandelingen over de EU-uitstap te beginnen.

Na het Lagerhuis moet het Hogerhuis nog zijn goedkeuring geven, maar het geldt als zeker dat ook daar het licht op groen zal worden gezet. Dat zal gebeuren wanneer dat halfrond terugkomt uit reces, op 20 februari. De onderhandelingen zouden eind maart starten.

Uit onvrede met de brexit heeft Clive Lewis, een van de parlementsleden van de Labour-partij, beslist om ontslag te nemen.

Meest gelezen