Commissie verliest geduld met lidstaten die treuzelen met spreidingsplan

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie wil vanaf volgende maand zogenoemde inbreukprocedures opstarten tegen lidstaten die het spreidingsplan voor vluchtelingen niet of onvoldoende in de praktijk omzetten. Zestien maanden na de lancering van het Europese spreidingsplan is nog steeds maar een fractie van het beoogde aantal asielzoekers vanuit Griekenland en Italië naar andere lidstaten overgebracht.

De Commissie heeft haar negende voortgangsverslag over het spreidingsplan gepubliceerd dat in september 2015 door de lidstaten is goedgekeurd. Ze ziet een voorzichtig positieve trend: december was een recordmaand met bijna 2.000 herplaatsingen vanuit Griekenland en Italië en in januari kwamen er nog 1.682 bij.

De Commissie mikt echter op 3.000 herplaatsingen per maand. Bovendien blijft de achterstand enorm. De teller staat nu op 8.766 herplaatsingen vanuit Griekenland en 3.200 vanuit Italië, terwijl de lidstaten zich ertoe hebben verbonden respectievelijk 63.303 en 34.953 asielzoekers over te nemen.

België bracht 177 mensen over uit Griekenland en 29 uit Italië. Landen als Hongarije en Polen hebben nog niemand uit de twee zogenaamde frontliniestaten onthaald.

Door de aarzeling om meer vluchtelingen uit Griekenland en Italië over te nemen, zitten tienduizenden vluchtelingen geblokkeerd in slecht uitgeruste kampen in die landen.

EU wordt ongeduldig

"Als sommigen geloven dat je een duurzaam migratiebeleid kan voeren door alleen maar betere grenscontroles uit te voeren, alleen maar de situatie in oorsprongslanden te bekijken en alleen maar smokkelnetwerken te bestrijden, dan hebben ze het verkeerd voor", zegt Timmermans.

Hij roept de lidstaten op elkaar te herinneren aan hun wettelijke verplichtingen. Of inbreukprocedures tegen onwillige lidstaten de beste manier zijn om vluchtelingen op korte termijn te helpen, trok de vicevoorzitter in twijfel, maar hij sloot toch niet uit dat de Commissie naar dat wapen grijpt. "In maart komt het tiende verslag uit en dat is het juiste moment om te overwegen of andere opties noodzakelijk zijn."

Hervestiging uit derde landen werkt beter

Wat wel op koers zit, is de beloofde hervestiging van vluchtelingen vanuit derde landen. Sinds de lancering van het vrijwillige schema in mei 2015 zijn bijna 14.000 mensen hervestigd in Europa, op een totaal van 22.000.

België beloofde 1.100 plaatsen en heeft intussen bijna 600 vluchtelingen uit Jordanië, Egypte, Libanon en Turkije hervestigd. Uit dat laatste land werden ruim honderd vluchtelingen overgebracht in het kader van het Europees-Turkse akkoord.
 

Meest gelezen