Denemarken smeekt mediterrane landen om hulp tegen zonnebrand

Met een ludieke campagne roept de Deense stichting tegen kanker de hulp in van de inwoners van Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Thailand om Deense toeristen te hulp te schieten als ze onbeschermd zonnen. Dat doet ze met 5 filmpjes waarin presentator Mikael Bertelsen hen in hun eigen taal om medewerking vraagt.

De zomer lijkt nog veraf, maar toch gruwelt de Deense stichting tegen kanker nu al bij de gedachte dat over enkele maanden opnieuw duizenden Denen het hoge noorden voor warme oorden in het zuiden inruilen en daarbij hun bleke Scandinavische huid aan de brandende zon blootstellen. Zonder accurate bescherming kan dat op termijn immers tot huidkanker leiden.

Met een ludieke campagne roept de stichting de hulp in van de inwoners van Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Thailand. Dat zijn de populairste vakantiebestemmingen van Denen. In vijf filmpjes vraagt presentator Mikael Bertelsen telkens in de lokale taal om onwetende Denen te hulp te schieten als ze onbeschermd zonnen. Een "koor" roodverbrande Denen speelt mee in op het gemoed.

Denemarken behoort tot de landen met de hoogste prevalentie van melanomen of huidkankers ter wereld. Jaarlijks duiken 19,2 gevallen per 100.000 inwoners op. Dat is iets meer dan de andere Scandinavische landen en een pak meer dan het Verenigd Koninkrijk (14,6 gevallen), Duitsland (11,4 gevallen), Italië (11,4 gevallen), Frankrijk (10,2 gevallen) en Spanje (6,9 gevallen).