AFP or licensors

Donald Trump verpest overwinningsfeestje van indianen - Mathias Bienstman

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft nu definitief de goedkeuring gegeven voor de omstreden oliepijplijn door een gebied van indianen. Voorganger Obama had dit na fel protest verboden wegens de negatieve gevolgen voor het milieu. Wat zijn de gevolgen voor ons milieu?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
AFP or licensors

Mathias Bienstman is beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu.
 

President Trump besliste in zijn eerste week om de werken voor twee omstreden oliepijplijnen opnieuw op te starten. Eén ervan, de Dakota-pijplijn, passeert rakelings langs het ‘Standing Rock’-reservaat van de Sioux-indianen. Daarmee is een eerste symboolconflict rond Trumps achterhaalde energiepolitiek in de maak. Laat er geen twijfel over bestaan: de Europese belangen bevinden zich aan de zijde van de Sioux.

Eind vorig jaar opende president Obama een nieuw onderzoek naar de milieu-impact van de Dakota-pijplijn. Indianen, veteranen en een bont gezelschap van landeigenaren en milieuactivisten vierden de overwinning.

Ze streden al twee jaar op het scherp van de snee tegen de oliepijplijn. Maar uit hun reacties klonk ook vrees voor wat komen zou. Ze wisten dat Trump geen bondgenoot was.

Trump en oliebedrijven

De Dakota-pijplijn brengt olie van de schalievelden in North Dakota naar raffinaderijen in het zuidoosten van de VS. Trump had in 2015 meer dan een miljoen dollar aan aandelen van twee bedrijven die de oliepijplijn bouwen: Energy Transfers Partners (ETP) en Phillips 66. Hij verkocht zijn laatste aandelen in de zomer van 2016, net voor de verkiezingen. De baas van ETP gaf 100.000 dollar aan de verkiezingscampagne van Trump.

Die verstrengeling van oliebelangen met Trump is exemplarisch. Nooit eerder was er een president die zo nauw aanschurkt tegen de fossiele sector. De nummer twee van de regering-Trump, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, was tot voor kort de CEO van oliegigant ExxonMobil.

Het conflict over de Dakota-pijplijn zal de eerste confrontatie zijn tussen Big Oil en de coalitie van indianen en milieuactivisten. De kans is klein dat die laatsten het halen. De Dakota-pijplijn is bijna helemaal klaar. De juridische middelen zijn zo goed als uitgeput. Maar de strijd over de energiepolitiek van Trump is nog lang niet verloren. Europa bevindt zich daarbij aan de zijde van de Sioux.

Gevolgen voor Europa?

In Europa besteden we iedere dag een miljard euro aan fossiele brandstoffen die van buiten de Unie komen. Zo maken we Poetin en de Saudi’s rijk en delven we tegelijk ons eigen graf. De klimaatverandering, veroorzaakt door het verbruik van fossiele brandstoffen, is intussen een existentiële bedreiging voor de landbouw in Zuid-Europa of de laaggelegen kustgebieden, zoals in West-Vlaanderen. De afhankelijkheid van olie snel afbouwen is een topprioriteit.

Gelukkig hebben we de wind in de zeilen. Zonnepanelen en elektrische voertuigen worden razendsnel goedkoper. Rond 2020 kunnen ze puur op kostprijs de concurrentie aangaan met gewone voertuigen Dat ondermijnt de helft van het wereldwijde olieverbruik.

Nieuwe technologie

Door de voordelen van de nieuwe technologie zal het snel bergaf gaan met de vuile en luidruchtige verbrandingsmotor. Het is geen verrassing dat de vrienden van Poetin en Trump in Europa opnieuw klimaattwijfel zaaien. Ze hopen dat we afhankelijk blijven van olie. Ons versneld van die ban bevrijden, is het beste antwoord op de fossil fools.

Meest gelezen