Hervormer is verrassende winnaar van historische, doch niet helemaal vrije verkiezingen in Somalië

De Somaliërs hebben vandaag een nieuwe president gekozen. Dat werd verrassend genoeg de hervormer Mohamed Abdullahi Farmajo, hoewel het establishment alles in het werk had gesteld om de huidige president op post te houden. Het waren de eerste min of meer vrije verkiezingen in bijna 50 jaar. De stembusgang vond plaats in de luchthaven, want dat is veiligste plaats in het door geweld geteisterde land.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De presidentsverkiezingen in Somalië waren om verschillende redenen heel bijzonder. In de eerste plaats omdat het de eerste min of meer democratische verkiezingen waren sinds 1969.

"Min of meer democratisch", ja, want het kiesstelsel in Somalië is met geen ander te vergelijken. 135 clanoudsten, diepgeworteld en nog altijd zeer belangrijk, stellen een kiezerspubliek van 14.025 mannen en vrouwen aan. Samen vertegenwoordigen die slechts 1 procent van de totale bevolking. Zij kiezen een parlement, dat op zijn beurt de president kiest.

"Dit model is in heel korte tijd in elkaar gezet om een vorm van democratische verkiezingen mogelijk te maken", legt de Somalisch-Nederlandse politicologe Ayaan Abukar uit. "Niet echt democratisch, helaas, maar algemene verkiezingen zoals we die in Europa kennen, waren gezien de veiligheidssituatie niet mogelijk. En ook de infrastructuur was er niet."

De stembusgang vond plaats in een hangar op de luchthaven van de hoofdstad Mogadishu, de best beveiligde plaats van het door geweld geteisterde land. Somalië, waar 20 jaar lang een burgeroorlog plaatsvond, wordt regelmatig getroffen door aanslagen van de radicaal-islamitische terreurgroep al-Shabaab. De Somaliërs konden dan wel niet zelf hun stem uitbrengen, ze konden de stembusgang wel rechtstreeks volgen via YouTube. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Hoewel deze verkiezingen ontegensprekelijk een mijlpaal waren, vrij van corruptie waren ze niet. Er zouden bedragen tot 30.000 dollar zijn betaald om stemmen af te kopen. Niet alleen door presidentskandidaten, ook door andere landen. "Er zijn geruchten dat er internationaal geld in omloop is", zegt Ayaan Abukar. "We weten dat de Turkse overheid heel nauw meekijkt op de eigen zakelijke belangen te beschermen, dat de Ethiopische regering erg betrokken is."

Toch zijn de verkiezingen gewonnen door de vroegere premier Mohamed Abdullahi Farmajo, die gezien werd als de kandidaat van het volk. Hij had een ruime voorsprong op huidig president Hassan Sheikh Mohamud, de favoriet en kandidaat van het establishment.

Ayaan Abukar over de verkiezingen in Somalië:

Meest gelezen