Hockney-retrospectieve wordt "hit van het jaar" voor Tate

Enkele maanden voor de kunstenaar 80 wordt, opent in de Tate Gallery in Londen een uitgebreide retrospectieve van het werk van David Hockney. In 13 zalen zullen meer dan 200 werken te zien zijn. Hockney is een van de grootste nog levende Britse schilders.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Wat niet betwist kan worden: Hockney is een van de populairste schilders ter wereld. De retrospectieve onder de naam "David Hockney" omvat zowel zijn grote landschapsschilderijen uit Californië, waar hij al decennia woont, als de beroemde "swimming pool-paintings  -(waaronder, uiteraard "A bigger splash"), video's van de vier jaargetijden en tekeningen op iPad en iPhone.

Ongeveer de helft van de werken is afkomstig uit private verzamelingen en veel werken daarvan zijn voor het eerst publiekelijk te bewonderen.

Afgaande op de voorverkoop wordt "David Hockney" een financiële topper. Dat mag niet verbazen: Hockney's werk is niet hermetisch of zwaar. Voor de homoseksuele kunstenaar staan licht en schoonheid centraal. De etherische wereld van mooie lichamen in idyllisch-moderne of exotische omgevingen is blijkbaar wat de kunstliefhebber prefereert in tijden van (opgeklopte) angst en terreur. Mooi meegenomen is de ironische humor die zijn werk uitademt.

Hockney maakte van zijn homoseksualiteit ook geen provocatief thema: slechts een oerconservatief zal nog aanstoot kunnen nemen aan de homo-erotische omhelzingen van Hockney's vrienden. Toch zijn er deskundigen die in Hockney's werk een "radicale en politiek eigenzinnige" observatie van zijn omgeving en het tijdsgewricht zien, maar dan moet je wel "goed kijken". Tate presenteert Hockney dan ook als een "diep denker en een innovatieve kunstenaar".

Werden de jaren 60 getypeerd door zijn iconische zwembadschilderijen, dan legde Hockney zich in de seventies toe op dubbelportretten om daarna te focussen op de landschappen van Californië en zijn heimat Yorkshire. De "moors" en de bossen van Yorkshire, de Woldgate Woods, pakte Hockney aan in een stijl die aan de Franse fauves doet denken. Leuk is de tegenstelling tussen de schijnbaar eeuwige Californische zomers en de Midden-Engelse winters. Maar waar Hockney zich ook bevindt, op een enkele uitzondering na baadt het landschap in een optimistisch licht. De tonen in het kleurenpalet van Hockney worden gezet door knalrood, fel oranje en kobaltblauw.

De expo opent morgen en loopt tot 29 mei. Een ticket kost 19 pond (ongeveer 22,7 euro). Na Londen gaat de retrospectieve nog naar Parijs (Centre Pompidou) en New York (het Metropolitan).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen