Homoseksueel en gesteund door de "homolobby"? Macron lacht roddels weg

Met de nodige dosis humor heeft de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron ontkend dat hij er een verborgen homoseksuele relatie op zou nahouden. Dat gerucht steekt - samen met het groeiende succes van de politicus - steeds meer de kop op bij onze zuiderburen.

Geruchten over de vermeende homoseksualiteit van Emmanuel Marcon doen al langer de ronde. Macron is kennelijk een gemakkelijk slachtoffer, sommigen stellen zich namelijk vragen bij het feit dat de politicus getrouwd is met zijn 24 jaar oudere ex-lerares Brigitte Trogneux.

Maar met het groeiende succes van de presidentskandidaat - Macron is uitgegroeid tot dé favoriet om de volgende president van Frankrijk te worden - begint de geruchtenmolen een versnelling hoger te schakelen.

Zo zou Macron volgens die geruchten een relatie hebben met Mathieu Gallet, de baas van de Franse publieke radio (zie foto in tekst). Op Twitter doet de hashtag #MadameMacron al de ronde, waarbij een foto van Gallet wordt geplaatst.

Macron: "Het is mijn hologram"

Voor publieke figuren is het steeds een dilemma hoe te reageren op geruchten: laten betijen of reageren. Macron koos voor die laatste optie en gooide er een humoristische saus over. Op een meeting begin deze week zei hij het volgende:

"Jullie horen bepaalde zaken, met name dat ik een dubbel leven zou leiden. Dat is niet leuk voor Brigitte, die zich afvraagt hoe ik dat fysiek kan doen. Zij deelt namelijk mijn leven van 's ochtends tot 's avonds. En ik heb haar daar nooit voor betaald! Ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Als er tijdens diners wordt gefluisterd dat ik een dubbel leven heb met Mathieu Gallet, dan is het mijn hologram dat ontsnapt is."

Dat is niet alleen een ontkenning van het gerucht op zich, maar meteen ook ook een handige uithaal naar twee van zijn tegenkandidaten. Met name naar François Fillon, die zijn vrouw zou hebben betaald voor een fictieve job. En naar de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, die onlangs tijdens een verkiezingsmeeting verscheen via een hologram, wat op enige spot werd onthaald in Frankrijk.

Foto: Macron en zijn vrouw Brigitte

(lees verder onder foto)

Wie zit achter de geruchten?

Hoe dan ook lijkt de operatie beschadiging tegen Macron op dreef. Hoewel de meeste Fransen allicht zullen denken "Et alors?", is homoseksualiteit in de Franse politiek nog steeds een taboe. Maar vooral ook het verborgen karakter van zijn vermeende homoseksuele relatie met Mathieu Gallet en de "leugen" van zijn huwelijk met Brigitte Trogneux zouden Macron toch enigszins parten kunnen spelen.

Vraag is dan wie achter de geruchten zit. Emmanuel Macron zelf noemt geen namen. "Links en rechts zitten er verschillende personen achter die geruchten", liet hij eerder al optekenen. Maar in de omgeving van Macron wordt onder meer met de vinger gewezen naar oud-president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy zei vorig jaar in een interview dat Macron "een beetje man en een beetje vrouw is. Androgyn is de mode van het moment". In de eerste plaats een verwijzing naar de politieke kleur van Macron: centrum en dus niet links of rechts. Maar ook erg dubbelzinnig voor wat betreft de seksuele geaardheid.

De "homolobby"

Afgelopen weekend opende een partijgenoot van Sarkozy dan weer rechtstreeks de aanval op Macron en diens vermeende homoseksualiteit. In een interview met het Russische blad Sputnik zei Nicolas Dhuicq:

"Macron is de chouchou van de Franse media, en die zijn in handen van een klein aantal mensen. Zijn beweging "En Marche" wordt bovendien ondersteund door zakenman Pierre Bergé, lange tijd de minnaar van Yves Saint Laurent en openlijk homoseksueel. Er is een erg rijke homolobby die Macron steunt. Dat zegt alles."

In de Russische pers doken eerder al berichten op over mogelijke "compromitterende onthullingen" over de Franse presidentskandidaat Macron. Onthullingen die naar boven zouden worden gebracht door Wikileaks.

Meest gelezen