Jens Franssen na Syrië: "Bijna elke dag heb ik gevechten gehoord"

De enorme verwoesting van Syrië, dat is wat VRT-journalist Jens Franssen zich vooral zal herinneren na zijn bezoek aan het land. "Zo is de helft van de stad Aleppo bijna volledig vernield. Ook heb ik bijna elke dag in de verte gevechten gehoord: bombardementen die constant doorgaan."

Aleppo is nu volledig onder controle van het regime van de Syrische president Assad. "Die ene rebellenwijk is grotendeels verdwenen. Die verwoestingen zijn daar zo groot. Daar zijn hele wijken waar geen huis meer rechtstaat."

Niet alleen is Aleppo grotendeels verwoest, er is ook heel wat armoede. "Zo staan er veel huizen leeg en zijn er amper auto's op straat. Dat laatste is te wijten aan de dure benzine en diesel."

Franssen kon er ook met heel wat burgers praten." Maar het lijkt alsof zij het over een heel ander conflict hebben. Zo is er volgens hen nooit een volksopstand of een gematigde oppositie geweest. Het enige verhaal dat je te horen krijgt is het verhaal van buitenlandse strijders die betaald zouden zijn om Syrië in brand te komen steken."

Meest gelezen