Laagste aantal positieve alcoholcontroles in vijf jaar

Tijdens de BOB-campagne van afgelopen winter had 2,26 procent van de gecontroleerde bestuurders in het verkeer te veel gedronken. Dat is het laagste cijfer van de laatste vijf campagnes. Vorig jaar liep nog ongeveer 2,5 procent van de bestuurders tegen de lamp.
BELGA/ MAETERLINCK
Archieffoto

Tussen 25 november van vorig jaar en 31 januari van dit jaar voerden de federale en lokale politieagenten in totaal 450.903 alcoholcontroles uit in het verkeer. Nog nooit werden zoveel mensen in het verkeer aan een ademtest onderworpen. Tijdens de campagne 2015-2016 werden 421.277 controles uitgevoerd.

Ondanks de toename van het aantal controles, daalde het aantal positieve testen in absolute cijfers van 10.479 tot 10.205, procentueel komt dit neer op een daling van 2,48 tot 2,36 procent.
Meer dan de helft (55,6 procent) van de controles werd wel in de week uitgevoerd, toen had 1,42 procent van de weggebruikers te veel alcohol in het bloed. In het weekend liep dit cijfer op tot 3,32 procent.

Het is overigens het vierde jaar op rij dat het aantal positieve testen terugloopt. Tijdens de campagne 2013-2014 testte 3,3 procent van het aantal gecontroleerde bestuurders nog positief.

West-Vlaanderen slechtste leerling

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam ook met cijfers specifiek voor Vlaanderen. In Vlaanderen testte 1,99 procent van de bestuurders positief. Hiermee ligt het Vlaamse gemiddelde lager dan het Belgische cijfer, terwijl 64,8 procent van de controles in de Vlaamse provincies werd uitgevoerd.

Bovendien blijkt uit de opdeling van Weyts dat West-Vlaanderen de slechtste leerling van de klas is. Daar liep 2,98 procent tegen de lamp. In Oost-Vlaanderen (2,24 procent) en Vlaams-Brabant (2,15 procent) liggen ze rond het Belgische gemiddelde van 2,26 procent.

In het Limburgse verkeer bleek 1,38 procent de meer dan toegelaten hoeveelheid alcohol in het bloed te hebben, terwijl in Antwerpen 1,38 procent positief testte.

Meest gelezen