AFP or licensors

Minstens 90 doden bij politiestaking in Braziliaanse stad Vitória

In de Braziliaanse stad Vitória zijn er minstens 90 doden gevallen bij een politiestaking. De cijfers komen van de politievakbond. De militaire politie staakt en eist hogere lonen, en die staking heeft tot een golf van geweld geleid.

Het openbaar vervoer in Vitória, een stad van 320.000 inwoners, is stilgelegd, scholen bleven dicht en ook een aantal banken en winkels sloten hun deuren. De stad wordt geteisterd door schietpartijen, plunderingen en overvallen.

De militaire politie staakt sinds zaterdag en eist hogere lonen. De deelstaat Espírito Santo met de hoofdstad Vitória heeft zware financiële problemen en is tot besparingen gedwongen. De overheid heeft het leger ingezet en in de straten patrouilleren nu soldaten.

De militaire politie mag officieel niet staken, maar familieleden van de ordehandhavers blokkeren de kazernes en verhinderen zo dat de politie naar buiten kan (kleine foto).

Gouverneur Paulo Hartung van Espírito Santo had het over afpersing. "Ze gijzelen de vrijheid en de rechten van de burgers van Espírito Santo en eisen losgeld", zei hij aan het persbureau Agencia Brasil.

AFP or licensors

Meest gelezen